Logo

Η «Ελληνικός Χρυσός» παίρνει το νερό του Κάκαβου



 
 

petrenia 31-1-2014Οι Ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 30 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί φράγμα στις Σκουριές, για ύδρευση της περιοχής από βρόχινο νερό, επειδή...

οι «Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold» χτίζουν άλλο φράγμα για τις ανάγκες της εξόρυξης, και θα χρησιμοποιούν το καθαρό νερό των πηγών του Κάκαβου, που μέχρι τώρα έπιναν οι κάτοικοι ολόκληρης της προ Αθω περιοχής.

Το νέο φράγμα, που θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, είχε προωθήσει ως τη βέλτιστη λύση ο τότε υφυπουργός Οικονομικών και νυν δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, για την εξυπηρέτηση των σχεδίων της παλιάς μεταλλευτικής εταιρείας «TVX Gold». Της κατασκευής του νέου φράγματος θα προηγηθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κάμπου του Γοματίου Χαλκιδικής και δημόσιας δασικής έκτασης. Οι κάτοικοι της περιοχής, που μέχρι τώρα έπιναν δωρεάν καθαρό νερό από τις πηγές του Κάκαβου, θα πρέπει από δω και πέρα να πληρώνουν για τα αντλιοστάσια που θα γίνουν για να μεταφέρεται το βρόχινο νερό από τα χαμηλά επίπεδα σε ψηλότερα, ώστε να μπορούν να υδροδοτηθούν οι κοινότητες, αλλά και για την επεξεργασία του νερού και τον καθαρισμό του.

Το φράγμα της «Πετρένιας»

Πρόκειται για το φράγμα της «Πετρένιας», το οποίο θα φτάνει σε ύψος τα 45 μ. και περίπου στα 1.000 μ. από το Γομάτι Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και τα συντονιστικά των κατοίκων, στα σχέδια του 1999 που προωθούσε ως υφυπουργός Οικονομικών ο Χρ. Πάχτας και τα μεταλλεία είχε η «TVX Gold», το φράγμα προβλεπόταν να είναι μικρότερο και η χρήση του ήταν μόνο για τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου του Γοματίου.

Σε τιμές του 2009, ο προϋπολογισμός του φράγματος έφτανε τα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 35, ενώ σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και περίπου 10 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα υπόλοιπα έργα (αντλιοστάσια, επεξεργασία, μισθοί προσωπικού). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 15 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από εθνικούς πόρους. Δηλαδή από τους πολύπαθους Ελληνες φορολογούμενους.

Με τον καιρό, το φράγμα όχι μόνο μεγάλωσε, αλλά άλλαξε σκοπό και ρόλο. Θα εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρης της προ του Αθω περιοχής. Μιας περιοχής που έχει 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι οι ανάγκες σε πόσιμο νερό αυξάνονται καθώς υπάρχουν τουριστικές μονάδες, ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες.

*Του Σάκη Αποστολάκη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-1-2014 από directNEWS.gr πηγή: Ελευθεροτυπία


Τελευταίες Ειδήσεις