Logo

Αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα έκρινε ο Άρειος Πάγος



 
 

akinhta xatatsi dehΤώρα το Δ΄ τμήμα Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 293/14απόφαση, έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική στο σύνολό της, τη ρύθμιση...

για τα ακίνητα που πληρώθηκε τη διετία 2011 - 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους τρία υπέρ και δύο κατά και για αυτό το λόγο η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιων της Ολομέλειας του Α.Π.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα έκρινε, ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι, σημειώνουν οι αρεοπαγίτες, έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Παράλληλα, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο, ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Αν η Ολομέλεια Α.Π υιοθετήσει την άποψη αυτή, η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για οριστική επίλυση, αφού η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει συνταγματική την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ.

Σημειώνεται, ότι αν υπερισχύσει στα επόμενα στάδια η θέση περί αντισυνταγματικότητας το Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει στους πολίτες περίπου 2 δισ. ευρώ!

Ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με την υπόθεση λόγω της αίτησης που είχε υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση είχε κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις