Logo

Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ο Άλεξ Ρόντος και η «χρυσή» ΜΚΟ [φωτο]



 
 

tzevelekos1 18-2-2014Ο δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ήταν ο πρόεδρος και εμπνευστής της Μ.Κ.Ο. «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», ο οποίος...

κρίθηκε  προφυλακίστηκε αμέσως μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια για τη μεγάλη απάτη ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο σύνολο των κονδυλίων που απέσπασαν οι υπεύθυνοι της Μή Κυβερνητικής Οργάνωσης από το Ελληνικό δημόσιο για αποναρκοθετήσεις στο εξωτερικό. 

Στην υπόθεση της «χρυσής» Μ.Κ.Ο, εκτός από τον Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του εμπλέκονται ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι, δύο εν ενεργεία και τέσσερις συνταξιούχοι, καθώς και ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος τώρα ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές για να καταθέσει για την υπόθεση. 

Η κομπίνα ήταν απλή τόσο στη σύλληψη όσο και στην εκτέλεσή της: Η Μ.Κ.Ο. δήλωνε ότι έχει αναλάβει να καθαρίσει από νάρκες περιοχές σε χώρες όπου υπήρχαν εμπόλεμες ζώνες και κατέθετε σχετικά έγγραφα που δεν ήταν καν μεταφρασμένα, με βάση τα οποία οι αρμόδιες Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες έδιναν τα χρήματα.

Σήμερα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο - σε σχετικές με την υπόθεση ανακοινώσεις προχώρησαν τη Δευτέρα οι διωκτικές αρχές, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, Χρήστου Παρθένη - ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πού ακριβώς κατέληξαν τα τεράστια χρηματικά ποσά.

Όπως εκτιμούν οι αρχές, το πιθανότερο είναι ότι τα κονδύλια του Ελληνικού δημοσίου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να διάγει πολυτελή βίο το ζεύγος Τζεβελέκου.

tzevelekos2 18-2-2014

Ο δημοσιογράφος και η σύζυγός του, πρώην υπάλληλος στα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης, ζούσαν σε μια πολυτελή μεζονέτα στα Βριλήσσια για την οποία έδιναν 5.000 ευρώ το μήνα σε ενοίκιο.

Το ζευγάρι έχει στην κατοχή του μια επταόροφη πολυκατοικία, αλλά και ένα εξοχικό στη Ρόδο αξίας τουλάχιστον 800.000 ευρώ, αποκτήματα που δεν δικαιολογούνται από τα έσοδά του και αποτελούν ενδείξεις ότι τα κρατικά εκατομμύρια έγιναν προσωπική περιουσία.

Από την έρευνα που διενήργησε η 4η ειδική ανακρίτρια Αθήνας με τη συνδρομή αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

tzevelekos3 18-2-2014

αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος,

τραπεζικά παραστατικά,

αλληλογραφία,

επαγγελματικές κάρτες,

χειρόγραφες σημειώσεις,

κλειδιά τραπεζικής θυρίδας,

τραπεζικά βιβλιάρια,

τρεις (3) σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),

λειόκαννο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα (4) φυσίγγια τύπου 410*73MAG,

περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON,

κουτί με πενήντα (50) φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος

tzevelekos4 18-2-2014

Τι απαντά ο Αλεξ Ρόντος για την εμπλοκή του στη ΜΚΟ

rontos 18-2-2014

Στο μεταξύ, ο Άλεξ Ρόντος εξέφρασε την έκπληξή του για την εμπλοκή του στην υπόθεση και υποστήριξε ότι ποτέ μέχρι σήμερα οι αρχές δεν του ζήτησαν να καταθέσει για την υπόθεση. 

Συγκεκριμένα, ο Άλεξ Ρόντος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες,  μιλώντας στο "Έθνος" ισχυρίστηκε ότι στην διάρκεια της θητείας του στη ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι το επίμαχο πλαίσιο ήταν προβληματικό και ελλιπές.

Χαρακτηριστικά, ο Άλεξ Ρόντος δήλωσε: «Επανειλημμένα είχα θέσει το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών, για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρω ανταπόκριση».

Η απάντηση του Γ. Παπανδρέου

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με την υπόθεση της ΜΚΟ που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και στην οποία έχει εμπλοκή ο πρώην σύμβουλός του, Άλεξ Ρόντος.

Σ’ αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.

Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:

Οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.

Θεσπίστηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και εγγραφής σε αυτό.

Τέθηκαν για πρώτη φορά προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

Συστάθηκε Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ.

Συγκροτήθηκε Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ΜΚΟ. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία αποστέλλεται στη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Bουλής των Ελλήνων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Οικονομική Αστυνομία, η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω.

Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.

Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή – ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-2-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Απάτη ύψους 9 εκατ. ευρώ από ΜΚΟ - Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης


Τελευταίες Ειδήσεις