Logo

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: 1,2 εκατ. ευρώ «έφαγαν» δώδεκα ναυτικοί από το ΝΑΤ



 
 

natΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του Βασίλη Τζήμτσου

Συνολικά 1.200.000 ευρώ ήταν η ζημία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από τις συντάξεις που έλαβαν 12 ναυτικοί με πλαστά πιστοποιητικά...

θαλάσσιας υπηρεσίας.

Αυτό διαπίστωσαν οι υπάλληλοι του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι διεξήγαγαν πολύμηνη έρευνα για να διακριβώσουν το μέγεθος της απάτης σε βάρος του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών.

Όπως διαπίστωσαν οι 12 ναυτικοί είχαν παρουσιάσει πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν σύνταξη.

Αν και δεν είχαν συμπληρώσει τα χρόνια της θαλάσσιας υπηρεσίας που προβλέπονται για να πάρουν σύνταξη, με τα πλαστά πιστοποιητικά που είχαν αποσπάσει από προξενικές αρχές, κατάφεραν να τους προσμετρηθεί χρόνος σύνταξης με αποτέλεσμα να παίρνουν παράνομα συντάξεις επί χρόνια.

Η συνολική ζημία για το Δημόσιο φτάνει το 1.200.000 ευρώ.

Πάντως, μετά την έναρξη της προκαταρτικής εξέτασης που διενήργησαν οι λιμενικοί του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του ΛΣ, οι περισσότεροι από τους παράνομα συνταξιοδοτηθέντες σταμάτησαν να παίρνουν σύνταξη προκειμένου να αποφύγουν τις διώξεις που θα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Τα αδικήματα για τα οποία διενεργήθηκε η έρευνα είναι η απάτη, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος.

Πλαστογράφησαν σφραγίδες και υπογραφές Πρεσβειών

Η κομπίνα γινόταν με τη μέθοδο της έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών με τα οποία αναγνωριζόταν η θαλάσσια υπηρεσία τους σε πλοία υπό ξένη σημαία.

Οι λιμενικοί που επικοινώνησαν με τις πρεσβείες χωρών (Παναμά, Μπαχάμες, Μάλτας, Κύπρου κλπ), διαπίστωσαν ότι οι ναυτικοί αυτοί ουδέποτε είχαν ναυτολογηθεί σε πλοία των χωρών, ούτε είχαν εκδώσει σχετικά πιστοποιητικά.

Τόσο οι υπογραφές όσο και οι σφραγίδες ήταν πλαστές...

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι διπλωματικοί υπάλληλοι ελληνικών προξενείων και πρεσβειών που φέρονται να υπέγραφαν, είτε δεν υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία το επίδικο χρονικό διάστημα, είτε είναι ανύπαρκτα πρόσωπα σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως διαπιστώθηκε, συνολικά 50 ναυτικοί είχαν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά πρεσβειών για την αναγνώριση «μαϊμού» θαλάσσιας υπηρεσίας. Πήγαιναν στο ΝΑΤ και πλήρωναν νομότυπα τις ανάλογες εισφορές προκειμένου να τους υπολογιστεί ο συντάξιμος χρόνος.

Οι 12 από αυτούς ήταν οι πιο θρασείς και έλαβαν παράνομα συντάξεις από το ΝΑΤ, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν καταθέσει χαρτιά ή δεν συμπλήρωναν τα χρόνια για να βγουν σε σύνταξη.

Μάλιστα, όταν δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και σταμάτησαν να παίρνουν τις συντάξεις, μπροστά στον κίνδυνο όχι μόνο να καθίσουν στο... σκαμνί αλλά και να καταδικαστούν σε πολυετείς καθείρξεις, καθώς τα αδικήματα είναι κακουργήματα...

Εμπλοκή υπαλλήλου του ΝΑΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, στην υπόθεση εμπλέκεται υπάλληλος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου που έκανε τα «στραβά μάτια» και δεν εντόπισε την απάτη με αποτέλεσμα οι 12 ναυτικοί να πάρουν παράνομα σύνταξη με βάση τα πλαστά δικαιολογητικά.

Στο γραφείο του συγκεκριμένου υπαλλήλου βρέθηκαν πολλά πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας ναυτικών, αν και δεν ήταν ο αρμόδιος για την παραλαβή των αιτήσεων και τη διεκπεραίωση τους.

«Τα ρίχνουν» σε νεκρό!

Μετά την έρευνα των λιμενικών του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του ΛΣ, οι εμπλεκόμενοι στις αρχικές τους καταθέσεις επιχείρησαν να ρίξουν τις ευθύνες σε ναυτικό πράκτορα. Συμπτωματικά, ο εν λόγω ναυτικός πράκτορας είναι σήμερα νεκρός και επομένως δεν μπορεί να απορρίψει τους ισχυρισμούς τους...

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικών διώξεων, η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί σε Τακτικό Ανακριτή Πειραιά για τα περαιτέρω...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις