Προ των πυλών βρίσκεται η δεύτερη κατά σειρά δίκη για το «πάρτι» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οποία -λίγες ημέρες μετά την...
έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος- προσδιορίστηκε για τον προσεχή Απρίλιο. Αποκαλυπτική είναι η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Ιω. Αγγελή σχετικά με την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων TOR-Μ1, ο οποίος κάνει λόγο για «βρόμικες συναλλαγές», χαρακτηρίζοντας τις εξηγήσεις που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «μη πειστικές και ανεπαρκείς».
Ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, που επίσης βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού, ο πρώην νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Αναστάσιος Σοφός, η σύζυγός του Μαρία και ο καταζητούμενος Fouad Al Zayat είναι τα πρόσωπα που θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κατά περίσταση για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ' εξακολούθησιν.
Αν και το σκεπτικό στο υπ' αριθμ. 274/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.», περιορίζεται κυριολεκτικά σε δέκα γραμμές, ο εισαγγελικός λειτουργός είναι καταπέλτης. Οι τρεις δικαστές του συμβουλίου περιορίζονται μόνο να πουν: «Προέκυψαν και κατά την κρίση του συμβουλίου τα πραγματικά περιστατικά που εκτίθενται αναλυτικά στην 104/2014 εισαγγελική πρόταση, στην οποία και το συμβούλιο πλήρως αναφέρεται προς αποφυγή ασκόπων επαναλήψεων. Με βάση τα περιστατικά αυτά, προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος των κατηγορουμένων για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται».
Οι προμήθειες
Στις 103 σελίδες του βουλεύματος, καταγράφεται πως για την ανάθεση της προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR-Μ1 και αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τη ρωσική εταιρεία «Joint Corporation Industrial Company Concern ΑΝΤΕΥ», «ζήτησαν και έλαβαν υπόσχεση ότι θα λάβουν από την Antey ωφελήματα (χρήματα) που ανέρχονται για τον μεν υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλο, τουλάχιστον στο ποσό των 32.404.000 ελβετικών φράγκων, 1.748.000 δολαρίων, 98.500.000 δρχ. και 75.285.041 δρχ., ενώ για τον ίδιο πρώην υπουργό από κοινού με τον τότε διευθυντή Εξοπλισμών, Ιω. Σμπώκο, στο ποσό τουλάχιστον 12.247.518,73 ευρώ, ενώ για το νομικό σύμβουλο του κράτους στο ΥΠΕΘΑ, Αναστ. Σοφό, στο ποσό των 297.000 δολαρίων και 53.000 ευρώ».
Χαρακτηριστικά για το ζεύγος Σοφού, στην εισαγγελική εισήγηση γίνεται λόγος για τις κινήσεις διερευνόμενων χρηματικών ποσών, οι οποίες εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς και περιγράφονται ως «ύποπτες και επιλήψιμες». Καταγράφεται ανάμεσα σε άλλα: «Αποδεικνύεται με πλήρη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για μια "καθαρή μεταφορά χρημάτων", αλλά αντιθέτων για μια "βρόμικη συναλλαγή", κατά την οποία εμφανώς γίνεται προσπάθεια να μην εμφανιστεί το όνομα των παραληπτών των χρημάτων λόγω της ιδιότητας του κατηγορουμένου Αν. Σοφού ως δημοσίου λειτουργού και λόγω της σχέσεώς του με τις συμβάσεις για τα TOR-Μ1».
Ποια είναι τα στοιχεία, τα οποία καταγράφει ο εισαγγελέας Ιω. Αγγελής σχετικά με το μαύρο χρήμα που φέρεται να διακινήθηκε για την προμήθεια του επίμαχου οπλικού συστήματος; Λαμβάνοντας υπόψη μαρτυρικές καταθέσεις (ειδική μνεία κάνει στον καταδικασθέντα ξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νικ. Ζήγρα, στην πρώην σύζυγό του Σώνα Λεονταροπούλου και στο στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Βλάχο), αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων και εταιρειών, το σημαντικότερο ρόλο εμφανίζεται να έχει ο Fouad Al Zayat. Πρόκειται για το Σύρο έμπορο όπλων, ο οποίος ουδέποτε οδηγήθηκε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και εξακολουθεί να καταζητείται.
Βαλίτσες με εκατ. δρχ.
Οπως επισημαίνεται, «τα χρήματα της δωροδοκίας για λογαριασμό της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας Antey κατέβαλαν ο κατηγορούμενος Fouad Al Zayat και ο Βλάσιος Καμπούρογλου (ο οποίος έχει αποβιώσει), ιδιοκτήτες των εταιρειών Drumilan Hellas Α.Ε., Drumilan Offset Programme και Drumilan International Ltd».
Ουσιαστικά, περιγράφεται ως ο άνθρωπος που υποσχέθηκε «μίζα» στον Ακη Τσοχατζόπουλο για την κατάρτιση των συμβάσεων για την προμήθεια των TOR-Μ1, τα οποία του κατέβαλε σε χρόνους πριν και μετά την κατάρτιση των συμβάσεων. «Είναι ευνόητο», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, «ότι χρήματα των δωροδοκιών μετακυλίοντο σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που υφίσταται ζημία, καθόσον οι δωροδοκούσες εταιρείες τα συνυπολόγιζαν στην τελική τιμή αμοιβής τους».
Μεταξύ των προσώπων που χρησιμοποίησε ο καταδικασθείς για αυτές τις πράξεις, Ακης Τσοχατζόπουλος, ήταν -κατά το βούλευμα- ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης. Αναλυτικές είναι οι ήδη γνωστές περιγραφές για βαλίτσες με εκατομμύρια δρχ. που μεταφέρονταν στον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και για επιταγές, τις οποίες πατέρας και υιός εμφανίζονται να πήγαιναν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι στις 5.1.2001 ο Faud Al Zayat «εξέδωσε επιταγή ποσού 1.665.000 ελβετικών φράγκων υπέρ της εξωχώριας BEESTON MANAGEMENT SA, συμφερόντων του Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη. Η επιταγή εξοφλήθηκε και το ποσό αυτής πιστώθηκε την 20.07.2001 σε λογαριασμό της Bank Hofmann στη Ζυρίχη με δικαιούχο το Μ. Μιχαηλίδη, με πληρεξούσιο τον Ντίνο Μιχαηλίδη, οι οποίοι εισέπραξαν το ποσό και το παρέδωσαν στον Α. Τσοχατζόπουλο».
* Της Αντωνίας Ξυνού
ΑΝΑΡΤΓΘΗΚΕ 9-3-2014 από directNEWS.gr πηγή: Ελευθεροτυπία
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 09/03/14 από directNEWS.gr