Logo

ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προνόμια των πολυτέκνων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ



 
 

olomeleia ste 11-3-2014Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις της έβαλε τέλος στην προνομιακή εισαγωγή των παιδιών των...

πολυτέκνων οικογενειών, καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Δύο διαφορετικές συνθέσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με διαφορετικούς προέδρους (Κωνσταντίνο Μενουδάκο και Σωτήρη Ρίζο) αποφάνθηκαν ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, είναι αντίθετο σε σειρά Συνταγματικών διατάξεων.

Αναλυτικότερα με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) η  Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας έκρινε ότι είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας τα προνόμια υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγουν παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με βάση αυτές τις αρχές η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Ωστόσο, σημειώνει η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας, η ιδιότητα  του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου.

Κατά την κρίση της Ολομέλειας αυτή η προνομιακή μεταχείριση δημιουργεί δύο αποτελέσματα:

α. Θα μπορούσε κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που προστατεύει την Παιδεία να προκαλεί δυσλειτουργία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην περίπτωση κατά την οποία τα παιδιά των  πολύτεκνων διατίθενται καθ' υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ,

β.Είναι πιθανό να παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια.  Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στην περίπτωση κατά την οποία αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους».

Επίσης, μια τρίτη συνέπεια των προνομίων είναι η εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιων μελών πολυτέκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψήφιων τους.

Όπως σημειώνεται στις αποφάσεις της Ολομέλειας, τα προνόμια αυτά δεν βρίσκουν θεμελίωση στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.

Με βάση αυτές τις παραδοχές δύο από τις  τρεις αποφάσεις, ακυρώνουν την παράλειψη εισαγωγής υποψηφίων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του έτους 2012.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις