Logo

Χωρίς φυλακή τα πλημμελήματα που επισύρουν ποινή μέχρι και 5 έτη



 
 

dikastikh aithousaΜε στόχο την επιτάχυνση εκδίκασης των σοβαρών υποθέσεων το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί στη Βουλή τροπολογία με βάση την οποία...

συγκροτείται Ειδικό Ποινικό Τμήμα στο Εφετείο Αθηνών, που θα αρχίσει να λειτουργεί με το νέο δικαστικός έτος από τις 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Ειδικότερα στο Τμήμα αυτό θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.

Οι δικαστές που θα το αποτελούν θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος.

Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη.

Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σ' αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότηση αυτού, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.

Εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια

Με την ίδια τροπολογία έρχονται αλλαγές με βάση τις οποίες εξισώνονται όσοι έχουν καταδικαστεί για πλημμεληματικές πράξεις σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια.

Έτσι εφεξής οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να εξαγοράζουν τις ποινές τους, ενώ αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα , όπως προβλέπει ο νόμος, εναλλακτικά θα μπορούν να προσφέρουν κοινωνική εργασία.

Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη (από τρία) που είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του μόνου για λόγους ισονομίας.

Δηλαδή όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές έως 5 χρόνια , στις οποίες είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα πριν τη δημοσίευση του νόμου θα αποφυλακιστούν άμεσα. Ο αριθμός αυτών των κρατουμένων είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρός.

Αλλαγές όμως, προβλέπονται και στο το τί μέλει γενέσθαι μέχρις ότου λυθεί η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.

Μέχρι τώρα σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση, ο κατηγορούμενος κρατούνταν μέχρι να εκδοθεί το βούλευμα που λύνει τη διαφωνία, πλέον με διάταξη του ανακριτή, διατάσσεται ο κατ' οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, μέχρι την επίλυση της διαφωνίας από το δικαστικό συμβούλιο.

Δεν θα έχουν γνώμη οι πρόεδροι της Βουλής για την ανάδειξη ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου αποφάσισε να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος και Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για τις προαγωγές στις θέσεις αυτές, χωρίς να ζητείται δηλαδή η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, όπως προέβλεπε το άρθρο 1 του ν. 3841/2010.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-4-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις