Logo

ΣτΕ: Κρίνεται η συνταγματικότητα των περικοπών των επικουρικών συντάξεων



 
 

perikoph epikourikwn 2-6-2014Η συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων, που έγιναν σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 4024/2011...

που επέφερε ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, επέβαλε την εργασιακή εφεδρεία, κλπ, θα κριθεί από την επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα συζητήθηκε με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, η προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το οποίο με βάση τον ίδιο μνημονιακό νόμο εντάχθηκε ως  προς την επικουρική ασφάλιση, από 1ης Μαρτίου 2013, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Με την προσφυγή τους οι συνταξιούχοι ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4024/2011.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο νομικός εκπρόσωπος των συνταξιούχων υποστήριξε, ότι ο επίμαχος μνημονιακός νόμος προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματικών διατάξεων και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο νομικός εκπρόσωπος των προσφευγόντων, ισχυρίστηκε ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει:

α.Τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχή της χρηστής διοίκησης.

β. Τη συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Από την πλευρά του, το Ταμείο υποστήριξε ότι αναλογιστικές μελέτες «μιλούν» για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου, το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα, το οποίο μεγαλώνει πολύ περισσότερο, λόγω της αύξησης της μέσης σύνταξης σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των συνταξιούχων και τη μείωση σε μεγάλο βαθμό των ενεργών ασφαλισμένων. Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076.

Επίσης, το Ταμείο υπογράμμισε  ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στη συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με το προηγούμενο ύψος τους».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2010) και η όποια απόφαση εκδοθεί θα αφορά και όλες τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις σε όλων των βαθμών τα διοικητικά δικαστήρια.

Σε περίπτωση που οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων κριθούν αντισυνταγματικές, τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-6-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις