Logo

Κατέθεταν στην Proton ενώ ήταν υπό έλεγχο!



 
 

praktiko2_2-8-2011Το ελληνικό Δημόσιο ενίσχυε και με το... παραπάνω την Proton Bank, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και προέβαινε σε μέτρα κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που χθες δήλωσε στην «Ε» ότι ήξερε το πρόβλημα στην Proton, φαίνεται ότι ήξερε κι άλλα: από έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τίτλο «Πρακτικό Δημοπρασίας για τοποθέτηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου» προκύπτουν τα εξής:

 

* Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις 14/7/2011 η Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων (που διαχειρίζεται δηλαδή όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια του κράτους), αυθημερόν και εκτάκτως τοποθέτησε 100 εκατ. ευρώ από το «πορτοφόλι» του ελληνικού Δημοσίου σε έντοκο λογαριασμό μιας ημέρας στην Proton Bank. Επισημαίνεται ότι στο έγγραφο ρητά αναφέρεται ότι η τοποθέτηση των 100 εκατ. ευρώ «έγινε κατόπιν εντολής μου ως υπουργού Οικονομικών μέσω του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πεντάζου, προς την εν λόγω διεύθυνση, κατόπιν συνεννόησής μου με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. τον Γιώργο Προβόπουλο)...».

praktiko1_2-8-2011Στο ίδιο πρακτικό ο υπουργός αναφέρει ότι για την κατάθεση έλαβε υπόψη «το πλαίσιο στο οποίο ζητείται να λειτουργήσουν οι τράπεζες σήμερα», την ανάγκη «διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα», την «επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests (σ.σ. τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 15/7, μόνο που στα tests δεν συμμετείχε η Proton Bank), καθώς και τους «υφιστάμενους λόγους υψίστου δημοσίου συμφέροντος».

* Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η στάση δύο υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Δ49 που υπογράφουν στο πρακτικό της εν λόγω έκτακτης κατάθεσης των 100 εκατ. ευρώ στην Proton, που αναφέρουν ότι διαφωνούν με τη διενέργεια της έκτακτης τοποθέτησης. Πρόκειται για το διευθυντή Στ. Μαραβελάκη και τον εισηγητή Κ. Αναγνωστόπουλο που αιτιολογούν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι διαφωνούν «για τη διενέργεια της ανωτέρω έκτακτης τοποθέτησης επειδή:

α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων) που έχει θεσπισθεί, κατά 92 εκατ. ευρώ,

β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ λήξης 14/7, ενώ μας ειδοποίησε για την αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ λήξης 15/7/2011 (σ.σ. από προηγούμενες καταθέσεις, όπως θα δείτε παρακάτω),

γ) φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα, με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω».

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Proton Bank στις 31/3/2011 τα ίδια κεφάλαιά της ήταν 280 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τράπεζα πέραν της υπερμεγέθους ταμειακής ένεσης των 100 εκατ., την ίδια μέρα (14/7) είχε δεχθεί καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου επιπλέον 60 εκατ. ευρώ, «σπασμένα» σε 20 εκατ. για 4, 5, και 6 μέρες αντίστοιχα. Δηλαδή, στην τράπεζα είχαν κατατεθεί σε μία ημέρα 160 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή μπορούσε να δεχτεί μέχρι 140 εκατ. ευρώ (που είναι το 50% των ιδίων κεφαλαίων). Τα στελέχη του ΓΛΚ, πάντως, κάνουν λόγο για υπέρβαση του ορίου κατά 92 εκατ. ευρώ, διότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν κατατεθεί στην τράπεζα και άλλα χρήματα από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου.

Τη συγκεκριμένη αποκάλυψη επιχείρησε να δημοσιοποιήσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Δημ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, υπόψη του οποίου περιήλθαν οι πληροφορίες και τα έγγραφα. Ο ίδιος δηλώνει στην «Ε» ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου από τις 16/7/2011.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-8-2011 από directNEWS.gr πηγή: enet.gr


Τελευταίες Ειδήσεις