Logo

Άρχισαν οι διεργασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας σε Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο



 
 

dikaiosyniΣτην –ίσως- κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της η δικαιοσύνη αλλάζει «πρόσωπα» στην ιεραρχία της, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει...

τη σχέση της με τους πολίτες, οι οποίοι της ασκούν σκληρή κριτική πως φροντίζει τα του οίκου της (μισθολογικά δικαστών) σε δυσαναλογία με τα συμφέροντα των πολιτών (περικοπές ιδιωτικού τομέα).

Παράλληλα, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται ευθέως της οικονομικής πολιτικής και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις μνημονικές υποχρεώσεις.

Η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (ΑΠ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) ξεκίνησε στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με ακρόαση των υποψηφίων για θέσεις αντιπροέδρων ΑΠ και ΕΣ, προκειμένου να διατυπώσει σύντομα τη γνωμοδοτική κρίση της και να ακολουθήσει η τελική επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ποιοι αποχώρησαν

Στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από το Σώμα, ύστερα από σημαντική 40ετή θητεία, ο πρόεδρος ΑΠ Μ. Θεοχαρίδης και ο πρόεδρος ΕΣ Ι. Καραβοκύρης, ενώ αποχωρεί τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Επίτροπος ΕΣ Δ. Λασκαράτος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα εισηγηθεί πέντε προαγωγές στον Άρειο Πάγο και έξι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης θα εισηγηθεί για το ποιος θα καλύψει τη θέση του Ι. Σακελλαρίου που αποχωρεί από την προεδρία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), με πιθανό αντικαταστάτη του τον πρώτο στην επετηρίδα αντιπρόεδρο Μιχ. Απέσσο.

Στον ΑΠ εκτός του προέδρου Μ. Θεοχαρίδη συνταξιοδοτήθηκαν και οι αντιπρόεδροι Β. Λυκούδης, Α. Αθηναίος, Γ. Κουτσόπουλος, ενώ στο ΕΣ οι αντιπρόεδροι Ευφ. Κραμποβίτη, Ευ. Νταής. Επίσης αποχώρησαν οι αρεοπαγίτες Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Μουστάκας, Δ. Μαζαράκης, Β. Λαμπρόπουλος, Ιω. Χαμηλοθώρης, οι αντεισαγγελείς ΑΠ Αν. Κανελλόπουλος, Γ. Μποροδήμος, Ι. Σακελλάκος, και η Σύμβουλος Επικρατείας Β. Καλαντζή.

Το δαχτυλίδι

Το δαχτυλίδι για την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας διεκδικούν επί ίσοις όροις οι δύο αρχαιότεροι αντιπρόεδροι Αθ. Κουτρομάνος και Γ. Χρυσικός, που έχουν ήδη συμπληρώσει τριετία στην προεδρία σχηματισμών του Α' τμήματος ΑΠ. Και οι δύο έχουν υπόλοιπο θητείας ένα έτος.

Στην επετηρίδα ακολουθεί με υπόλοιπο θητείας ενός έτους ο αντιπρόεδρος Γ. Γιαννούλης, που είχε διεκδικήσει πέρυσι και τη θέση του εισαγγελέα ΑΠ, ενώ μεταξύ των υποψηφίων φέρονται να είναι ο πρόεδρος του Γ΄ τμήματος ΑΠ Ι. Σίδερης και η πρόεδρος του ποινικού τμήματος Δ. Παπαντωνοπούλου με τριετή θητεία μπροστά της. Για τις 4 θέσεις αντιπροέδρων ΑΠ το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει ανάμεσα στους αρεοπαγίτες Β. Κυτέα, Β. Θάνου - Χριστοφίλου (πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Γ. Γεωργέλλη, Π. Ρουμπή, Αν. Δουλγεράκη, Κων. Φράγκο (εκλεγμένο στέλεχος της ΕΔΕ στο παρελθόν).

Το ελεγκτικό και οι περικοπές συντάξεων

Η νέα ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απ' όπου αποχώρησε ο Ι. Καραβοκύρης, θα τον φέρει αντιμέτωπο με σειρά αποφάσεων που αναμένονταν από την Ολομέλεια π.χ. για τις συντάξεις των «ειδικών μισθολογίων» (όπου οι εισηγήσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ακύρωσης των περικοπών ως αντισυνταγματικών) και για τις οποίες η τελική κρίση φαίνεται ότι μετατέθηκε για το φθινόπωρο.

Πρώτος υποψήφιος στην επετηρίδα είναι ο αντιπρόεδρος Ν. Αγγελάρας με 1 έτος υπόλοιπο θητείας, ενώ ακολουθεί η Φλ. Καλδή (με καταγωγή από την Πύλο) που αποχωρεί από το Σώμα το 2016 και η οποία -κατά πληροφορίες- διατηρεί πιθανότητες να επιλεγεί είτε ως πρόεδρος είτε ως Γενική Επίτροπος στη θέση του αποχωρούντος Δ. Λασκαράτου, που πρόσφατα πρότεινε την ακύρωση των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις.

Σημαντική, ωστόσο, για την προεδρία είναι η υποψηφιότητα του τρίτου στην επετηρίδα αντιπροέδρου ΕΣ Ιω. Σαρμά, που έχει επιστρέψει στο ελληνικό ΕΣ ύστερα από δωδεκαετή θητεία στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Μεταξύ των υποψηφίων είναι και οι αντιπρόεδροι Αν. Θεοτοκάτου (πρόεδρος της Ενωσης ΕΣ), Σωτ. Ντούνη, Μ. Ζυμής και Γ. Καλαμπαλίκη.

Για τις τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει ανάμεσα στους Συμβούλους ΕΣ Χρ. Καραμαδούκη, Μ. Βλαχάκη, Ν. Μηλιώνη, Αν. Λιγωμένου, Γ. Βοΐλη, Κ. Κωστόπουλο, Γ. Μαραγκού.

Από τη Δικαιοσύνη αποχώρησαν ακόμη λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας η Επίτροπος διοικητικών δικαστηρίων Ε. Γανωσέλη και άλλοι εννέα πρόεδροι Εφετών διοικητικών δικαστηρίων, ενώ από την πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη αποχωρούν επίσης επτά πρόεδροι Εφετών, τέσσερις εισαγγελείς Εφετών, τέσσερις εφέτες, δύο αντεισαγγελείς Εφετών και δεκαέξι ειρηνοδίκες.

*Του Παναγιώτη Στάθη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-7-2014 από directNEWS.gr πηγή:capital.gr


Τελευταίες Ειδήσεις