Logo

Εισαγγελέας για την παράνομη μεταφορά αποβλήτων υδραργύρου από τη Γερμανία στην Ελλάδα



 
 

apovlhta 21-8-2014Στην Αττική και συγκεκριμένα σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο βρέθηκαν απόβλητα υδραργύρου, μετά...

από σχετική ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) από τις αρχές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε παράνομη μεταφορά απόβλητων υδραργύρου  από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες. 

Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος αναμένεται να διερευνήσει την τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. 

Ειδικότερα, με βάση την ενημέρωση του ΥΠΕΚΑ, Γερμανική εταιρεία, που διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γερμανία, επεξεργάζονταν απόβλητα που περιέχουν υδράργυρο, τα οποία, αντί να τα διαθέτει σε ιδιόκτητο χώρο διάθεσης, τα διακινούσε στο εξωτερικό ως προϊόν. Μέρος αυτών των αποβλήτων έχει διακινηθεί και μέσω της Ελλάδας προς τρίτες χώρες.

Μετά την ενημέρωση των Γερμανικών αρχών οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), άρχισαν  να διερευνούν την υπόθεση.

Στο πλαίσιο της έρευνας διενεργήθηκε, στις 18 Αυγούστου  αυτοψία από επιθεωρητές της ΕΥΕΠ στις εμπλεκόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε μεταφορά και αποθήκευση του αποβλήτου, ποσότητας περίπου 56 τόνων, σε αποθήκη εταιρείας logistics στην Αττική.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, αναφέρει ότι «από την έρευνα προέκυψε ότι η διακίνηση των αποβλήτων έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, χωρίς όμως να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύννομη και ασφαλή διαχείριση της ποσότητας του αποθηκευμένου αποβλήτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-8-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις