Logo

ΣτΕ: Μη νόμιμο το Διάταγμα για την επέκταση του σχεδίου πόλης της Λέσβου



 
 

lesvos 27-8-2014Μη νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το σχέδιο διατάγματος για την επέκταση του σχεδίου πόλης της Λέσβου...

Το ΣτΕ έκρινε ότι στηρίχθηκε σε λάθος (καταργημένο) νομοθετικό πλαίσιο, η έγκριση πολεοδομικής μελέτης για την ένταξη-επέκταση του σχεδίου πόλεως στις περιοχές Βαρεία – Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες του Δήμου Λέσβου Μυτιλήνης.

Ειδικότερα, με την υπ' αριθμ. 219/2014 γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ελένη Μουργιά) κρίθηκε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε: 1) η έγκριση πολεοδομικής μελέτης (επέκταση του σχεδίου πόλεως) των τριών επίμαχων περιοχών, 2) ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δόμησής τους και 3) ο καθορισμό των οριογραμμών των ρεμάτων Βαρειάς, Ταξιαρχών και Κουμκό.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας γνωμοδοτούν ότι τόσο οι τοπικές αρχές της Λέσβου, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΚΑ, κατά την διαδικασία σύνταξης της πολεοδομικής μελέτης, κ.λπ., στηρίχθηκαν σε λάθος νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι καταργημένο από το 1997 με το νόμο 2508/1997.

Η όλη προκαταρκτική διαδικασία (μελέτες, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, αποφάσεις αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ και των αρμοδίων υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, όπως Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος- ΚΣΧΟΠ, Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιαμού-ΔΠΣ, κ.λπ.)  για την σύνταξη του επίμαχου προεδρικού διατάγματος ξεκίνησαν περίπου από το 2001, με αμφίδρομες ενέργειες και αποφάσεις.

Να σημειωθεί, ότι η επέκταση του σχεδίου πόλης της περιοχής Βαρεία – Ακρωτήρι ανέρχεται στα 1.311.978 στρέμματα, των Ταξιαρχών στα 259.293 στρέμματα και της Βίγλας στα  215.872 στρέμματα.

Στις επίμαχες τρεις πολεοδομικές περιοχές καθορίζεται ως κυρία χρήση η γενική κατοικία και αυτή του πολεοδομικού τοπικού κέντρου, ενώ στα τμήματα που είναι κοντά στα ρέματα καθορίζονται ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο, ενώ τμήμα των περιοχών αυτών έχουν χαρακτηρισθεί ως πυκνοδομημένα και αραιοδομημένα, ενώ άλλα είναι αδόμητα.

Στην γνωμοδότησή τους, οι δικαστές αναφέρουν μεταξύ των άλλων: «Και ναι μεν, για την παρούσα πολεοδομική μελέτη, έχουν τηρηθεί οι κατευθύνσεις του νέου Γ.Π.Σ. του Δήμου Μυτιλήνης ως προς α) την πολεοδομική οργάνωση και ειδικότερα, τις χρήσεις γης, β) τις περιοχές ειδικής προστασίας και γ) την κυκλοφοριακή οργάνωση, πλην, όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπό επεξεργασία σχεδίου, δηλαδή τόσο ο πολεοδομικός κανονισμός, όσο και οι όροι και περιορισμοί δομήσεως, στηρίζονται στην διάκριση των προς πολεοδόμηση περιοχών σε πυκνοδομημένες και αραιοδομημένες ή αδόμητες, η οποία πλέον δεν υφίσταται».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-8-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις