Logo

«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»: Απαλλαγή για τους περισσότερους ζήτησε ο εισαγγελέας



 
 

mpagias 18-9-2014Την απαλλαγή της πλειονότητας των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία...

Πυρήνων της Φωτιάς» πρότεινε την Πέμπτη προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο εισαγγελέας Εφετών, Σωτήρης Μπάγιας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε για την εν λόγω πράξη να κηρυχθούν ένοχοι οι 6 από τους 17 κατηγορουμένους και συγκεκριμένα οι: Γ. Τσάκαλος, Ιω. Μιχαηλίδης, Θ. Μαυρόπουλος, Ολγα Οικονομίδου, Κ. Σακκάς, και Στ. Αντωνίου.

Παράλληλα, τόνισε στην αγόρευσή του: «Η παραδοχή του βουλεύματος πως όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα».

Οι υποθέσεις που δικάζονται

Στη δίκη για την οποία αγόρευσε ο κ. Μπάγιας συνεκδικάζονται  δικογραφίες που αφορούν τα "τρομοδέματα" σε πρεσβείες, καθώς και οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν μετά τις εφόδους των διωκτικών αρχών σε σπίτια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της επαρχίας.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τρεις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν να εκδικαστούν με τρία διαφορετικά βουλεύματα  (με αριθμούς 207, 208 και 209/2012) που έχουν εκδοθεί.

* Η πρώτη δικογραφία αφορά στα 14 παγιδευμένα δέματα  με παραλήπτες τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, το δικαστήριο της Χάγης, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην υπόθεση αυτή κατηγορούμενοι είναι έντεκα άτομα, οι  Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Γιώργος Καραγιαννίδης, Γεράσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Αργυρού, Μιχάλης Νικολόπουλο, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Πολυδώρου, Όλγα Οικονομίδου και Χαρης Χατζημιχελάκης.

* Η δεύτερη δικογραφία έχει να κάνει με τις συλλήψεις σε διαμερίσματα του Πειραιά, της Καλλιθέας, του Αγρινίου και της Νέας Σμύρνης.

Κατηγορούμενοι στην εν λόγω δικογραφία είναι οι Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Σακκάς, Στέλλα Αντωνίου, Χρήστος Πολίτης, Δημήτρης Μιχαήλ, Χρήστος Τσάκαλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Γιώργος Πολυδώρου και Όλγα Οικονομίδου.

*νΗ τρίτη δικογραφία αφορά τα ευρήματα στο  διαμέρισμα του Βόλου στην οποία εμπλέκονται εννέα άτομα οι Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Τσάκαλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Όλγα Οικονομίδου, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας 

Το δικαστήρο συνεδριαζει σε αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ο εισαγγελέας της έδρας την Πέμπτη αγόρευσε, προτείνοντας αφενός μεν την απαλλαγή της πλειονότητας των κατηγορουμενων από το βασικό αδίκημα (ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση)  αφετέρου δε, ζητώντας να γίνει  δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια).

Όπως επισήμανε ο κ. Μπάγιας, θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, γιατί, όπως χαρακτηριστικά, είπε: «όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό».

Ο κ. Μπάγιας επίσης ζήτησε:

* Την αθώωση από την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχή σε εγληματική οργάνωση του Κ. Παπαδόπουλου, λέγοντας: «Δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ένα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως».

* Την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας σε διάπραξη κακουργημάτων, ο ήδη καταδικασθείς, Χ. Χατζημιχελάκης, γιατί, όπως τόνισε: «Για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Άλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας».

* Την ενοχή  των κατηγορουμένων για την υπόθεση των τρομοδεμάτων μόνο για ένα αδίκημα (κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις).

* Την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης, που σχετίζεται με τα όπλα που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα των Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλου και Χρ. Τσάκαλου

* Τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

* Την καταδίκη του Κ. Μαυρόπουλου για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί το Μάϊο του 2011 στην Πεύκη, κατά το οποίο τραυματίστηκαν δύο αστυφύλακες. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-9-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις