Logo

Δικαστική απόφαση «βόμβα» ακυρώνει απόλυση δημοτικού υπαλλήλου για χρήση πλαστού πτυχίου



 
 

apofash 23-10-2014Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε απόφαση απόλυσης δημοτικού αστυνόμου που εργαζόταν στο δήμο Καλλιθέας, για τον ...

οποίο διαπιστώθηκε ότι πέτυχε σε διαγωνισμό πρόσληψης ένστολου προσωπικού, κάνοντας χρήση ψευδούς βεβαιώσεως γνώσεως ξένης γλώσσας.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δημοτικός αστυνομικός είχε εντοπιστεί να έχει καταθέσει πλαστό πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας.

Το θέμα αναδεικνύει η εφημερίδα της Ρόδου "Δημοκρατική" που επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της, ότι ο δήμαρχος έλαβε την απόφαση για ανάκληση του διορισμού του δημοτικού αστυνομικού κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010 της παρ. ΣΤ υποπαρ. 11 του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α/2013).

Στο διατακτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά,  γίνεται επίκληση του άρθρου 27 παρ. 2 του κυρωθέντος με το ν. 3584/2007 (Α' 143) Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων στο οποίο ορίζεται ότι: «Η πράξη διορισμού, που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, η πράξη διορισμού ανακαλείται εάν αυτός που διορίσθηκε προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία, ή εάν ο διορισμός του έγινε κατά παράβαση των άρθρων 12 και 16 του παρόντος Κώδικα».

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, παράνομη και, ως εκ τούτου, ανακλητή πράξη διορισμού σε προκηρυχθείσα κενή οργανική θέση υπαλλήλου είναι μεταξύ άλλων η πράξη που ερείδεται σε παράνομη υποβολή του ως άνω πλαστού εγγράφου.

Ωστόσο, τονίζεται στην απόφαση, η Διοίκηση προέβη στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, χωρίς να απαντήσει ειδικά επί του κρίσιμου αυτού ισχυρισμού.

Με τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, είναι μη νόμιμη η επίδικη ανάκληση του διορισμού του δημοτικού αστυνομικού εφόσον η Διοίκηση δεν έχει διατυπώσει κρίση για δόλια υποβολή από τον αιτούντα του προαναφερόμενου πλαστού εγγράφου.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας (διαβάστε εδώ) αναφέρεται πως με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δημιουργείται μια πρωτογενής νομολογία, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει "σανίδα σωτηρίας" για χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι  με τη "στάμπα" του επίορκου, λόγω της χρήσης πλαστών πτυχίων ή πιστοποιητικών  οδηγούνται στην έξοδο από την υπηρεσία τους.  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-10-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις