«Φραγμό», στην καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας από τους εργοδότες, θέτει η Δικαιοσύνη.
Συγκεριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, έκρινε ότι δεν αρκεί η απλή επίλυση της "ταμειακής δυσχέρειας" μιας επιχείρησης ή της εν γένει "άσχημης οικονομικής συγκυρίας", προκειμένου να τεθούν εργαζόμενοι σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.
Όπως επισημαίνει το δικαστήριο στην απόφασή του - υπ' αριθμ. 8606/2011, που εκδόθηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων - δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του εν λόγω μέτρου, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να εφαρμόζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η δικαστική κρίση αφορά εργαζόμενη σε εταιρεία οικοδομικών εργασιών, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να μην εφαρμοστεί το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, στο οποίο την έθεσαν οι εργοδότες της.
Η εργαζόμενη αναφέρει στην προσφυγή της ότι ούτε η ίδια ούτε οι συνάδελφοί της είχαν ενημερωθεί από την εργοδότρια εταιρεία για το νέο εργασιακό καθεστώς που σχεδίαζε να εφαρμόσει.
Η μη ενημέρωση των εργαζομένων, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 3834/2010, με τον οποίο καθιερώθηκε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, που ορίζει ότι η επιχείρηση οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενούς της για τις προθέσεις της.
Όπως υποστήριξε η εργαζόμενη, τελικά ενημερώθηκε με μια επιστολή στην οποία η επιχείρηση της γνωστοποιούσε ότι περνάει δύσκολη οικονομική φάση και για το λόγο αυτό της ζητείτο να συναινέσει σε εκ περιτροπής εργασία.
Αξιολογώντας τα πραγματικά περιστατικά και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής του:
*Ο εργοδότης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κατ' εξαίρεση έχει δικαίωμα να επέμβει στο περιεχόμενο της σύμβασης που έχει με το προσωπικό του.
*Για να γίνει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:
α. Ο επικαλούμενος περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης θα πρέπει να είναι σοβαρός και με μόνιμα χαρακτηριστικά και να απειλεί τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
β. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους για την υπαγωγή τους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-9-2011 από directNEWS.gr