Logo

Δίκη Παπακωνσταντίνου: «Το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να μετατραπεί», κατέθεσε ο Γ. Αγγελόπουλος



 
 

papakonstantinou 26-2-2015Ο εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα τεχνολογίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, κατέθεσε την Πέμπτη στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνοντας ένα σημαντικό επιβαρυντικό στοιχείο για τον πρώην υπουργό. Ο μάρτυρας, που ανέλαβε...

κατ' εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου, την πρώτη επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ,  είπε στο δικαστήριο ότι γύρω στο τέλος του 2010 πρώην υπουργός του έδωσε το επίμαχο CD (σ.σ. πρόκειται για το πρωτότυπο CD με τη λίστα Λαγκάρντ το οποίο δεν υπάρχει στη δικογραφία) με την εντολή να εντοπίσει τους καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά, προκειμένου να αρχίσει ο έλεγχος.  

Τόνισε ότι «το CD αυτό δεν ήταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να μετατραπεί», ισχυρισμός που καθιστά ύποπτη την ενέργεια του υπουργού να μεταγράψει το CD σε ενα πιο εύχρηστο ( και κυρίως μετατρέψιμο) USB stick. 

Ο κ. Αγγελόπουλος, συγκεκριμένα, είπε:

«Το τελευταίο τρίμηνο του '10 μου έδωσε το CD. Αδυνατώ να θυμηθώ ακριβώς το πότε γιατί γενικώς φοράω κοντομάνικα και δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο. Ηταν μια δουλειά σαν όλες τις άλλες. Δεν μου είπε ποτέ ότι είναι εμπιστευτικό ή να προσέχω. Ασχολήθηκα με αυτό την ίδια μέρα και είδα ότι περιελάμβανε πολλά αρχεία, πάνω απο 2000.»

Πρόεδρος: «Αυτό δεν μας λέει τίποτα. Εδώ παίζουμε μεταξύ 2059 και 2062. Γιατί κάποιος είπε στη Βουλή ότι το cd ήταν άλλο από αυτό που δόθηκε μετά.»

Μάρτυρας: «Τα άνοιγα ένα ένα και μου πήρε μια εβδομάδα. Δεν είδα ονόματα γιατί το μάτι πήγαινε κατευθείαν στα ποσά και μετά έψαχνα που αντιστοιχούσαν αυτά.»

Πρόεδρος: «Ποιά ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση;»

Μάρτυρας: «500.000.000 δολάρια.»

Πρόεδρος: «Υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις...; το μικρότερο;»

Μάρτυρας: «20.000.000 ευρώ»

Πρόεδρος: «Μάλιστα... φτωχαδάκια ήταν....»

Διαγραφή του αντιγράφου της λίστας Λαγκάρντ κατ' εντολή Παπακωνσταντίνου 

Ο κ. Αγγελόπουλος συνεχίζοντας είπε ότι παρέδωσε το αποτέλεσμα στη γραμματεία και μετά διέγραψε απ' τον υπολογιστή του τα επίμαχα αρχεία, όπου τα είχε αντιγράψει «για λόγους ευκολίας».

Ο πρώην υπουργός «μου είπε να το διαγράψω και το έκανα. Θα το έκανα ούτως ή άλλως γιατί είχα τελειώσει τη δουλειά μου. Μου είπε να το κάνω για λόγους ασφαλείας» ισχυρίστηκε ο μάρτυρας και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ρώτησε  για το σύνολο του ποσού, το οποίο ήταν περίπου δύο δισ. δολάρια, από τα οποία τα μισά ανήκαν στους μεγαλοκαταθέτες.

Μάρτυρας: «Έκανα τη δουλειά και τα πήγα σε έναν φοριαμό που αφήναμε τη δουλειά μας. Το CD το αντέγραψα στον υπολογιστή μου και το κλείδωνα στο συρτάρι μου όσο το δούλευα.»

Πρόεδρος: «Τι το έκανε μετά ο κ. Παπακωνσταντίνου; Το έσπασε, το έκαψε, τι το έκανε;»

Μάρτυρας: «Με κάλεσε και με ρώτησε τι ποσό συνολικά και είπα 2 δις, τα 20 ονόματα περίπου το μισό. Και μου είπε ότι έχεις κάνει κατέστρεψε το. Άρα, λογικά το είχε παραλάβει.»

Πρόεδρος: «Θα το κάνατε αν δεν σας το έλεγε;»

Μάρτυρας: «Ναι, για λόγους χώρου. Με πήρε το Νοέμβριο του 2012 και μου είπε, αν θυμάσαι που είχες ασχοληθεί, μπορεί να σε καλέσουν από τη Βουλή. Πες ό,τι έγινε..»

Πρόεδρος: «Σας είπε π.χ πες μια καλή κουβέντα για μένα;»

Μάρτυρας: «Όχι βέβαια, μου είπε πες ό,τι έγινε.»

Εισαγγελέας: «Σε αυτό του τύπου το cd που πήρατε μπορεί να γίνει παρέμβαση;»

Μάρτυρας: «Όχι, δεν μπορείς.»

Εισαγγελέας: «Πήγατε να υποδείξετε τον υπολογιστή σας στον εισαγγελέα;»

Μάρτυρας: «Ναι, πήγαμε με τον εισαγγελέα και έναν του ΣΔΟΕ.»

Εισαγγελέας: «Και που το διαγράψατε το αρχείο, δεν θα μπορούσε να ανακτηθεί;»

Μάρτυρας: «Στην πληροφορική όλα γίνονται...»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-2-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις