Logo

Κακουργηματική δίωξη για «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank σε μετόχους της Ωμέγα Bank



 
 

Proton BankΠοινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας σε βάρος των μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank. Η δίωξη στρέφεται επίσης...

και κατά δύο επιχειρηματιών, συνεταίρων και πρώην μετόχων της ΩΜΕΓΑ Bank, οι οποίοι εισήλθαν στο Δ.Σ της Proton Bank μετά την απορρόφηση της τράπεζάς τους από τη δεύτερη και έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει θαλασσοδάνεια ύψους περίπου 38 εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Εισαγγελία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των κατηγορουμένων, ωστόσο όπως έγινε γνωστό, η ποινική δίωξη δεν αφορά τον πρώην ιδιοκτήτη της Proton Bank, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η δίωξη αφορά σε δύο περιπτώσεις παράνομων δανειοδοτήσεων και συγκεκριμένα:

α) Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ. ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ τράπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. O ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της Ωμέγα Bank, όσο και της Proton. Παύθηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ της στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

β) Στη δεύτερη περίπτωση, φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμέγα Τράπεζα, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

Σημειώνεται, ότι ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο την ΩΜΕΓΑ όσο και στην Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από Φεβρουάριο - Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της ΤτΕ στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επιλήφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει "πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου".

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα ανατεθεί σε ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ποινικής έρευνας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-2-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις