Logo

ΣτΕ: ''Καμπάνα'' 200.000 ευρώ στο ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά των ένστολων



 
 

enstoloi 16-3-2015Η μη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους ένστολους αναφορικά με τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους θα στοιχίσει στο υπουργείο Οικονομικών 200.000 ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό που καλείται να καταβάλλει ως κύρωση το ΥΠΟΙΚ, γιατί...

δεν εφάρμοσε τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις υπ΄ αριθμ. 18 - 21/2015 αποφάσεις της τριμελούς ΕπιτροπήςΣυμμόρφωσης του ΣτΕ βάσει των οποίων το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να καταβάλλει συνολικά 200.000 ευρώ σε τέσσερεις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ένστολων.

Συγκεκριμένα, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Σωτήρη Ρίζο και με μέλη τους συμβούλους Επικρατείας, Ευθύμιο Αντωνόπουλο και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια των υποθέσεων, που μειοψήφησε σε όλες τις αποφάσεις), υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια από τις τέσσερεις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων.

Υπενθυμίζεται, ότι περίπου πριν ένα χρόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ  έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.) ότι οι ανδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η τριμελής Επιτροπή του ΣτΕ, κατόπιν εμβόλιμων αποφάσεων, εξέδωσε τη Δευτέρα τις οριστικές αποφάσεις της στις οποίες υπογραμμίζει ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους, αφού οι αναπροσαρμοσμένες αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012».

Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίση που επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, από τον ίδιο το νόμο 4093/2012 που «προβλέπει μερική, κατά το ήμισυ περίπου, καταβολή», από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, καθώς και από τη συζήτηση στη Βουλή.

Παράλληλα όμως, η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νόμου «άρχισε ικανό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της διαδικασίας συμμόρφωσης ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου του ΣτΕ». Τα γεγονότα αυτά, επισημαίνει η επιτροπή, «επιτρέπουν και επιβάλλουν στο Συμβούλιο να διαγνώσει τη μη συμμόρφωση, χωρίς να είναι ανάγκη να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου 4307/2014».

Κατόπιν όλων αυτών το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «συντρέχει επομένως νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.» και  «συνεκτιμώντας τις εν γένει συνθήκες της μη συμμορφώσεως, προσδιορίζει το ποσό της κυρώσεως σε 50.000 ευρώ» για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσφύγει στο δικαστήριο. 

Επιπλέον, η τριμελής Επιτροπή τονίζει ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη η υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους, την αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και του Συνδέσμου Κίνησης Αξιωματικών Ξάνθης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-3-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις