Νόμιμο κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο το ύψος των επιτοκίων που επιβάλλουν οι Τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι κατά πολύ υψηλότερο από το διατραπεζικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση του Εφετείου που είχε δικαιώσει...
καταναλώτρια, η οποία προσέβαλε τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τράπεζα, για τη χορήγηση πιστωτικής κάρτας.
Ειδικότερα, στην καταναλώτρια είχε χορηγηθεί τον Νοέμβριο του 2004 πιστωτική κάρτα με επιτόκιο 15,90%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε καθορίσει το επιτόκιο, το διάστημα εκείνο, στο 8% ετησίως.
Το επιτόκιο υπολογίζεται επί του άληκτου πιστωθέντος κεφαλαίου, δηλαδή του υπολοίπου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό και η προβλεπόμενη εισφορά του νόμου 128/1975, με την άθροιση της οποίας το συνολικό ετήσιο επιτόκιο ανέβαινε σε ποσοστό 16,50%.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν είναι παράνομο το επιτόκιο και κατά συνέπεια δεν είναι άκυρος ο όρος και η σύμβαση που κατάρτησαν τα δύο μέρη, ενώ δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου για να θεμελιωθεί αξίωση από τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, ούτε από τις διατάξεις του νόμου 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.
Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, δεν παραβιάσθηκε η θεμελιώδης αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια, καθώς οι οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».
Η διατύπωση του όρου στο συμβόλαιο υπήρξε σαφής και κατανοητή, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση και προσθέτει ότι «ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου ήταν για την καταναλώτρια σαφώς περιγεγραμμένος και προσδιορισμένος και η καταναλώτρια, μπορούσε να αντιληφθεί με πλήρη σαφήνεια την αναλαμβανόμενη υποχρέωση ως προς το ύψος του επιτοκίου του».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-3-2015 από directNEWS.gr