Logo

Δικαστική δικαίωση για δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο - Δικαστήριο επιδικάζει αποζημίωση



 
 

dikastiko megaro 2-5-2015Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης με μία απόφαση "σταθμό'' δικαίωσε πολίτες, οι οποίοι σύναψαν δανειακή σύμβαση σε Ελβετικά φράγκα, επιδικάζοντας, μάλιστα, υπερ τους χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν. Κατά την κρίση του δικαστηρίου οι δανειολήπτες θα πρέπει...

να αποπληρώνουν το δάνειό τους με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο της εκταμίεσης.

Για τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης και για τη σημασία της το thrakitoday αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του τα εξής:

Πολίτες που σύναψαν δανειακή σύμβαση σε ελβετικά φράγκα δικαιώνει με πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για ακόμη μια γενναία απόφαση του Πρωτοδικείου, που αφορά το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα με αντίστοιχες συμβάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως το Δικαστήριο επιδίκασε και χρηματική αποζημίωση προς τους δανειολήπτες για ηθική βλάβη. Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Απόστολος Χατζησταμάτης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, έκρινε ότι οι δανειολήπτες πρέπει να πληρώνουν το δάνειο τους με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο της εκταμίευσης.

Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται περίπου σε ένα ευρώ προς ένα ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να έχουν βρεθεί σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο. Δηλαδή, ενώ οι περισσότεροι πληρώνουν ανελλιπώς για πολλά χρόνια ολοένα αυξανόμενες δόσεις το κεφάλαιο του δανείου τους αντί να μειώνεται αυξάνεται, με τις γνωστές για όλους συνέπειες.

Με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου για πρώτη φορά επιδικάστηκε και χρηματική ικανοποίηση στους δανειολήπτες, επειδή η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο δεν τους ενημέρωσε για τους κινδύνους που διέτρεχαν.

Ικανοποιημένος από την επιτυχή έκβαση άλλης μίας υπόθεσης δανείου σε ελβετικά φράγκα, ο δικηγόρος που χειρίστηκε τις υποθέσεις, Απόστολος Χατζησταμάτης, ανέφερε πως «η απόφαση αυτή μας χαροποίησε ιδιαιτέρως εφόσον τα συμφέροντα των εντολέων μας προστατεύτηκαν άλλη μία φορά μέσω της δικαστικής οδού, με την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν όχι μόνο στο έννομο αγαθό της περιουσίας τους αλλά και όσον αφορά στο ηθικό κομμάτι, εξαιτίας του εκτροχιασμού του οικονομικού τους προγραμματισμού και την περιέλευσή τους σε μία κατάσταση εγκλωβισμού, φόβου και ανασφάλειας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-5-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις