Logo

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12 ετών σε τέσσερις εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ



 
 

dikastikh aithousa 11-5-2015Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών τον καθένα τέσσερις εφοριακούς που εμπλέκογνται στο σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι υπηρετούσαν στη  ΔΟΥ Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής...

Το δικαστήριο, συγκεκριμένα, έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους για απιστία στην υπηρεσία και μετά την επιβολή της ποινής τους άφησε ελεύθερους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη τους με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ ο καθένας.

Το αδίκημα για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι καταδικασθέντες διαπράχθηκε το διάστημα 1998-2000, με την επιστροφή του ΦΠΑ να προσεγγίζει, κατά το κατηγορητήριο, το 1,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται η τότε προϊσταμένη της ΔΟΥ, ένας τμηματάρχης, ένας επόπτης κι ένας ελεγκτής.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, έναν συνάδελφό τους που υπηρετούσε στην ίδια εφορία.

Κάθειρξη 15 ετών στον επιχειρηματία ηθικό αυτουργό που εκτίει ποινή ισοβίων για απάτη 

Συγκατηγορούμενοι των εφοριακών για ηθική αυτουργία στην απιστία ήταν τρεις ιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που εισέπραξε παράνομα τον ΦΠΑ, η σύζυγός του και μία γυναίκα που εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια της επιχείρησης, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 15 χρόνια. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον επιχειρηματία, ενώ  αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο καταβολής εγγυήσεων έως 15.000 ευρώ.

Ωστόσο και οι τρεις ιδιώτες είναι έγκλειστοι στις φυλακές, καθώς είχαν καταδικαστεί΄από άλλο δικαστήριο για απάτη στην υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Μάλιστα, στον 72χρονο επιχειρηματία είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Σε εκείνη τη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας είχαν καταθέσει οι εφοριακοί που κρίθηκαν σήμερα Δευτέρα ένοχοι.

 

Τι υποστήριξα οι εφοριακοί

Οι εφοριακοί, όπως και στη δίκη για την απάτη έτσι και ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, υποστήριξαν  ότι εξαπατήθηκαν από τον επιχειρηματία.

Στη συνέχεια οι εφοριακοί κατέστησαν κατηγορούμενοι μετά από καταγγελίες του ίδιου του επιχειρηματία και ενός λογιστή (αποκαλούμενου ως «λογιστή του ΦΠΑ» κι έγκλειστου σήμερα στις φυλακές), που υποστήριξαν ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν στην «κομπίνα» και ότι έπαιρναν «μίζες».

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ. Ακολούθησαν έρευνες σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης που είχαν την ίδια πρακτική. Ήδη, πολλές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια, ενώ ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους κατέληξαν στις φυλακές. Η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-5-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις