Το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας με το υπ' αριθμ. 1149/2015 βούλευμά του διατάσσει να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και των Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως κατά συναυτουργία σε βάρος του δημοσίου, υπό...
την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου, που αφορά την πολύκροτη υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει την παραπομπή σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου, απερχόμενου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, προκειμένου να δικαστεί για το αδικημα της παράβασης καθήκοντος. Η πράξη αφορά τη μη παράιτηση του κ. Γεωργίου από την προηγούμενη υπαλληλική του θέση στο ΔΝΤ (όπου υπηρετούσε επί 21χρόνια) παραμένοντας παράλληλα πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατά παράβαση της κατά τον νόμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής του στην Αρχή.
Με το ίδιο βούλευμα αποβάλλονται από πολιτικώς ενάγοντες τα πρώην μέλη της Αρχής Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης, οι καταγγελίες των οποίων είχαν αποτελέσει την αφορμή για την έναρξη της δικαστικής έρευνας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το δικαστικό συμβούλιο έκανε εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορούσε τη μη παραπομπή σε δίκη του Α. Γεωργίου και των συγκατηγορουμένων του για την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο, τα μέλη του συμβουλίου δεν έκριναν ότι η υπόθεση συνολικά πρέπει να τεθεί στο αρχείο, όπως ζητούσε ο κ. Λιόγας και αντιθέτως αποφάνθηκαν ότι πρέπει να φθάσει στο ακροατήριο το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, μια πράξη που δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Η πρόταση του κ. Λιόγα
Υπενθυμιζεται, ότι για το ζήτημα του ελλείμματος, την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Ανδρέα Γεωργίου είχε ασκήσει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα.
Ο εισαγγελέας Εφετών. Α. Λιόγας επισημαίνει στην πρότασή του ότι οι καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του χρέους του 2009 «κατ' ουσία στρέφονται κατά της ορθότητας των στατιστικών μεθόδων που εφαρμόστηκαν, χωρίς παράλληλη αμφισβήτηση των στατιστικών μεγεθών που έτυχαν επεξεργασίας». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ακόμα και αν η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς τη Eurostat θεωρούνταν αναληθής, και πάλι δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού της ΕΛΣΤΑΤ νόμου, η αναγόμενη στις αρμοδιότητές της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών».
Δηλαδή, ο εισαγγελέας και οι δικαστές που έκαναν δεκτό αυτό το σκέλος της εισαγγελικής πρότασης, έκριναν πως η προσφυγή της χώρας μας στον Διεθνή Μηχανισμό Στήριξης δεν προϋποθέτει δημοσιονομικό έλλειμμα συγκεκριμένου ύψους.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2015 από directNEWS.gr