Logo

Ο δημοσιογράφος και υποψήφιος με το Ποτάμι, Φωκίων Φουντουκίδης, κατηγορούμενος για κακουργηματική απάτη [φωτο] 
 

fokion1 12-8-2015Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης η εμπλοκή του δημοσιογράφου και υποψήφιου βουλευτή στις τελευταίες εκλογές με το Ποτάμι, Φωκίωνα Φουντουκίδη, σε υπόθεση απάτης, σχετικής με την παράνομη δραστηριότητα "πλέγματος" εταιρειών σε βάρος ανυποψίαστων...

συνεργατών και πελατών τους. Μάλιστα στο νομικό κόσμο της συμπρωτεύουσας αποτελεί θέμα συζήτησης και η εισαγγελική διάταξη με την οποία δίνονται στη δημοσιότητα μόνο τα στοιχεία ταυτότητας και όχι και οι φωτογραφίες του κ. Φουντουκίδη και των δύο συγκατηγορουμένων του. Σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνήθως  συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις εμπλεκόμενων σε ποινικές υποθέσεις με ιδιαίτερη απαξία.

Ένα δεύτερο θέμα που προκαλεί ερωτηματικά στους νομικούς είναι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος για τον οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των εν λόγω κατηγορουμένων. Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, που εκδόθηκε στις 10 Αυγούστου 2015, αναφέρεται ότι η επίμαχη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έως 17-08-2015.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: «Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 17-08-2015, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, κρίνεται αναγκαία, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό της εν λόγω πράξης καθ' όσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσους παθόντες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις του κατηγορουμένου να προσφύγουν στις αρμόδιες Αρχές προς διερεύνηση των πράξεων.»

Με δεδομένο ότι συνήθως οι εισαγγελείς, όπως προκύπτει από άλλες διατάξεις, ορίζουν ως χρονική διάρκεια δημοσιοποίησης τους 6 μήνες εύλογα διερωτάται ο νομικός κόσμος τι εξυπηρετεί αυτό το  "ασφυκτικά" στενό χρονικό όριο, το οποίο, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά σύντομης διάρκειάς του, ουσιαστικά ακυρώνει το σκοπό της Πολιτείας και των εισαγγελικών αρχών όταν δημοσιοποιούνται  στοιχεία κατηγορουμένων για σοβαρές υποθέσεις,

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και για το βιογραφικό που παρουσίαζε ο κ. Φουντουκίδης, όταν ζητούσε την ψήφο των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, το seleo. gr, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του τα εξής:

Σοκ έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η εμπλοκή γνωστού δημοσιογράφου και υποψήφιου στις τελευταίες εκλογές με το Ποτάμι σε κύκλωμα απάτης.

fokion 12-8-2015

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας που δημοσιοποίησε τα στοιχεία των εμπλεκομένων πρόκειται για το Φωκίωνα Φουντουκίδη. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε ανδρόγυνο Αυστριακών, o 50χρονος Herbert Teissel και η 46χρονη σύζυγός του Anna Teissel. Σύμφωνα με την αστυνομία σχεδόν μέσα σε μία 3ετία, και ειδικότερα από το Νοέμβριο του 2010 έως το Σεπτέμβριο του 2013 οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εξαπάτησαν τουλάχιστον είκοσι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Μυτιλήνη και τα Μέγαρα Αττικής.

Ως «όχημα» της δράσης τους, παρουσίαζαν πέντε εταιρίες, διεθνούς βεληνεκούς, μία εκ των οποίων -κατά την Αστυνομία- αποτελούσε υποκατάστημα επιχείρησης με έδρα την Αυστρία, ενώ η ταυτότητα των υπολοίπων ερευνάται. Ο 50χρονος Αυστριακός και η 46χρονη σύζυγός του εμφανίζονταν κατά περίπτωση ως διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα συνεργάζονταν τα θύματα δια μέσω ενός πολύπλοκου και σκοπίμως δυσνόητου –όπως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία- προγράμματος που αποδείχθηκε ανύπαρκτο.

Πιο ειδικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «πυραμίδας» και με δέλεαρ το εύκολο και μεγάλο κέρδος, οι επιτήδειοι έπειθαν τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν με αρχικό χρηματικό κεφάλαιο στο υποτιθέμενο πρόγραμμα, το οποίο δήθεν θα τους καθιστούσε μέλη ενός δικτύου επιχειρήσεων - συμβεβλημένων με τις παραπάνω εταιρίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορούμενοι υπόσχονταν στους παθόντες, τους οποίους συναντούσαν σε σεμινάρια και εκδηλώσεις που οργάνωναν για τον σκοπό αυτό, ότι χάρη στη συνεργασία αυτή θα διεύρυναν το πελατολόγιό τους και ότι θα εξασφάλιζαν έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην αγορά προϊόντων μεταξύ των δήθεν συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.

Προκειμένου δε να πείσουν τους παθόντες, τους παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν από το πρόγραμμα κι ότι θα έπαιρναν πίσω το αρχικό τους κεφάλαιο. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που φέρονται ότι αποκόμισαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 81.071 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων που εξαπατήθηκαν από τους ίδιους.

Και... βραβευμένος

«Είμαι δημοσιογράφος. Εκδίδω περιοδικά και διατηρώ ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (ηλεκτρονικές εφημερίδες) σε περιοχές στην Β' Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης όπως το Ωραιόκαστρο, τα Πεύκα κ.α.

Εκδότης υπήρξα επίσης της πανελλαδικής εφημερίδας για την οικολογία και το περιβάλλον «βιολογικά» καθώς και της ιστορικής-πολιτιστικής εφημερίδα«Πόντος». Εργάστηκα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο και τιμήθηκα με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης 1992 για το ντοκιμαντέρ «Αποστολή στην Ίμβρο» όπου αποκάλυπτα τα δράμα των τελευταίων Ελλήνων της Ίμβρου που καταπιέζονταν από το ρατσιστικό τουρκικό καθεστώς έγραφε ο ίδιος πριν τις εκλογές ενώ για την επιλογή του να κατέβει υποψήφιος με το Ποτάμι ανέφερε: Αγαπώ την πολιτική και τη θεωρώ μία ανώτερη μορφή εθελοντισμού. Δεν είχα ψηφίσει κανένα κόμμα τα τελευταία 14 χρόνια, ως τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, καθώς το παλιό πολιτικό σύστημα δεν εξέφραζε τα όνειρα μου για την Ελλάδα του αύριο. Είμαι από αυτούς που δεν είχαν και δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν αυτά τα 14 χρόνια. Η λύση ήρθε από το "Ποτάμι" που με ξανάβαλε στην πολιτική. Νέα νοοτροπία, φρέσκιες ιδέες, ανοιχτό σε όλους, δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-8-2015 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Απατεώνες πίσω από ''πλέγμα'' εταιρειών που υπόσχονταν μεγάλα κέρδη σε συνεργάτες


Τελευταίες Ειδήσεις