Logo

Στις δικαστικές... καλένδες το σκάνδαλο της ΜΚΟ ''Αλληλεγγύη''



 
 

allhlegyh1_7-10-2011Βάζουν "χαράτσια" σε μισθωτούς και συνταξιούχους, λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τιμωρηθούν εδώ και τώρα και να επιστρέψουν τα κλεμμένα, όσοι "έφαγαν" τεράστια ποσά από τα κρατικά ταμεία, όπως συνέβη  και με την σκανδαλώδη υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη» !

 (Δείτε το βίντεο)

Συγκεκριμένα, η υπόθεση  της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «Αλληλεγγύη» αφορά την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος, από το 2002 έως τον Μάιο του 2008.

Ο επίμαχος δικαστικός φάκελος εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στις δικαστικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να έχει σημειωθεί κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη, πέρα από τη... μετακόμισή της δικογραφίας από το εισαγγελικό σε κάποιο δικαστικό συρτάρι.

Η ενασχόληση της Δικαιοσύνης με την υπόθεση, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009 με την προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας.

Αφορμή για την εισαγγελική ποινική έρευνα ήταν έκθεση Εξαμελούς Επιτροπής Ακροάσεως, που είχε συσταθεί με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

allhlegyh2_7-10-2011Στην εν λόγω έκθεση διαπιστώνονται καταχρήσεις, κατασπατάληση μεγάλων ποσών, που προέρχονταν από τα κρατικά ταμεία και γενικότερα αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».

Το ύψος της ζημιάς για την εν λόγω ΜΚΟ, σύμφωνα με τους διαχειριστικούς ελέγχους και τα σχετικά πορίσματα, ανέρχεται στα 9.505. 200 ευρώ!

Από το ποσό αυτό τα 7.450.456,99 ευρώ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ζητεί το Υπουργείο Εξωτερικών από τους υπόλογους με καταλογιστικές πράξεις, καθώς πρόκειται για προκαταβολές του ΥΠΕΞ προς τη ΜΚΟ για συγκεκριμένο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο η οργάνωση δεν πραγματοποίησε ποτέ.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τους διαχειριστικούς ελέγχους, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»... επένδυσαν τις χορηγίες του κράτους και των ιδιωτών ( από εράνους κ.α.) σε άσχετες με το καταστατικό της πράξεις, όπως:

- αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και δωρεά τους στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

-εξοφλήσεις τιμολογίων του Διορθόδοξου Κέντρου,

-ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του μακαριστού Χριστόδουλου στο Κόσοβο,

- αγορά αρχιερατικών εγκολπίων, σταυρών και ποιμαντικών ράβδων, κεριού εκκλησιών, ημερολογίων, έντυπων βιβλίων κ.λ.π.

-μίσθωση ακινήτων χωρίς να υπάρχει ανάγκη,

-αγορά τεσσάρων πολυώροφων ακινήτων και δαπάνη τεράστιων ποσών για τη διαρρύθμισή τους.

Η αγωγή

allhlegyh_7-10-2011Με την ίδια ταχύτητα... χελώνας κινείται η Δικαιοσύνη και στο αστικό κομμάτι της υπόθεσης, καθώς η αγωγή που κατατέθηκε από τη ΜΚΟ «Αγάπη» - έτσι μετονομάστηκε η «Αλληλεγγύη» επί των ημερών του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που λειτουργεί πλέον  υπό τον έλεγχο της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος – προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Πολυελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 10 Ιανουαρίου του... 2013!

Ειδικότερα, η αγωγή στρέφεται κατά των:

- Δημήτρη Φουρλεμάδη, διευθύνοντος συμβούλου της «Αλληλεγγύης» από το 2002, που ιδρύθηκε, έως τις ς 13/5/2008.

Όπως επισημαίνεται στο δικόγραφο, στον κ. Φουρλεμάδη είχαν περιέλθει, κατόπιν εντολής του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, όλες οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου

-Γεωργίας Λυμπέρη, πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία αμισθί εργάστηκε στην «Αλληλεγγύη» από 13/9/2005 έως τον Ιούνιο του 2008.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι στην κ. Λυμπέρη είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της ΜΚΟ και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των διαφόρων προγραμμάτων των υπουργείων και ειδικότερα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κ. Λυμπέρη συνεπέγραφε τις επιταγές εξόδων της «Αλληλεγγύης» και γενικά ήταν το νούμερο 2 στην Ιεραρχία της.

-Βασίλη Μαχαίρα, λογιστή και οικονομικού διευθυντή της «Αλληλεγγύης».

Στην αρμοδιότητά του υπαγόταν ο έλεγχος των πληρωμών της ΜΚΟ και συνυπέγραφε τις σχετικές επιταγές.

Φιλανθρωπίες που δεν έγιναν, χρήματα που δεν φαίνεται που πήγαν

Στην αγωγή που βασίζεται στα ευρήματα των διαχειριστικών ελέγχων, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι εξής περιπτώσεις ατασθαλιών:

allhlegyh3_7-10-2011* Πρόγραμμα αποστολής κοτόπουλων στο Ιρακ: Η «Αλληλεγγύη» έλαβε από το ΥΠΕΞ ως πρώτη δόση 5.600.000 ευρώ για την αποστολή, ωστόσο, δεν φαίνεται πού δαπανήθηκε αυτό το ποσό. Έτσι το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει σε βάρος της εν λόγω ΜΚΟ 6.700.000 ευρώ.

*Αγορά 371.093 κιλών πουλερικών, αξίας 742.186 ευρώ. Τα πουλερικά βρέθηκαν χαλασμένα στα ψυγεία και δαπανήθηκαν άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.

*Αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών στη Συρία. Οι ποσότητες επεστράφησαν ως ακατάλληλες.

*Έρανος για τα θύματα του τσουνάμι. Απέφερε 1.663.900,63 ευρώ, ωστόσο η «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στο ΥΠΕΞ μόνο 1.355.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει τι απέγινε το το υπόλοιπο των 308.000 ευρώ.

-Κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα Ινδονησίας, που δεν πραγματοποιήθηκε, αν και δόθηκαν προκαταβολές.

-Κατασκευή σχολείου-ορφανοτροφείου επίσης στη Β. Σουμάτρα, για την οποία εισπράχθηκαν προκαταβολές, χωρίς το έργο να εκτελεστεί ποτέ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-10-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις