Logo

Κρίνεται από το ΣτΕ η ανέγερση ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό



 
 

ste 6-10-2015Συζητήθηκαν την Τρίτη στο  Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) οι προσφυγές 111 κατοίκων του Βοτανικού που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου...

ανέγερσης του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού των Αθηνών.

Ανάλογη προσφυγή με αυτή των 111 κατοίκων είχε καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά τη σημερινή συζήτηση δεν εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο, με συνέπεια η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.

Το Τέμενος, για την ανέγερση του οποίου έχουν διατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης 946.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) και έχει εγκριθεί η δημοπράτηση του έργου, θα κατασκευαστεί  σε έκταση 17 στρεμμάτων στην έκταση του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό. Κατά την  Πολιτεία, η κατασκευή του αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αθήνα και τη γύρω περιοχή.

Οι 111 κάτοικοι, που  προσέφυγαν στο ΣτΕ με την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών, είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το έτος 2013 και ζητούσαν την ακύρωση της χρηματοδότησης του επίμαχου έργου. Τότε η Ολομεέλεια του ΣτΕ  με την υπ' αριθ. 2399/2014 απόφασή της, απέρριψε την προσφυγή τους, κρίνοντας μεταξύ των άλλων ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του Τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά αντίθετα εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Τρίτη οι 111 κάτοικοι υποστήριξαν ότι η δημοπράτηση του Τεμένους παραβιάζει τα άρθρα 24 και 26 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διάκρισης των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία και προσέθεσαν ότι η κατασκευή του δεν συνάδει με την ιστορία και την αισθητική της πόλης.

Ο συνήγορος του ελληνικού δημοσίου αντέκρουσε τα νομικά επιχειρήματά των δικηγόρων των 111 που έχουν υποβάλει τις προσφυγές.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-10-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις