Logo

ΣτΕ: Προσφυγή υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που απολύθηκε για κατοχή ναρκωτικών



 
 

ste 29-11-2015Την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής της οριστικής απόλυσής του, ως αντισυνταγματικής, ζητά με προσφυγή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας ένας διοικητικός υπάλληλος του του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο προσφεύγων τιμωρήθηκε πειθαρχικά λόγω της καταδίκης του για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών...

ουσιών.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2012 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν το αυτοκίνητο του εν λόγω υπαλλήλου για έλεγχο και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ταμπλό βρέθηκαν 126 γραμμάρια ηρωίνης.

Ο υπάλληλος κατά τη σύλληψή του υποστήριξε ότι είναι τοξικοεξαρτημένο άτομο και ότι τα 126 γραμμάρια ηρωίνης τα είχε αγοράσει από άγνωστο αλλοδαπό, ενώ μέρος της ποσότητας αυτής την είχε πουλήσει σε άγνωστα άτομα και σε άγνωστο τόπο.

Για το ποσό των 1.345 ευρώ που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του ισχυρίστηκε ότι του τα είχε δώσει η μητέρα του για να πληρώσει την εφορία.

Η ποινική διαδικασία

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον έκρινε ένοχο ως τοξικομανή για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση και του επέβαλε φυλάκιση 4 ετών, ενώ εντάχθηκε υποχρεωτικά σε θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Ο υπάλληλος στη συνέχεια προσέφυγε κατά της καταδικαστικής απόφασης και η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. 

Η πειθαρχική ποινή 

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε στον εν λόγω υπάλληλο την ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών για αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας η οποία προκλήθηκε λόγω της τοξικοεξάρτησης του. Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζής, δεν συμφώνησε με την ποινή και άσκησε ένσταση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου.

Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης στον διοικητικό υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έτσι ο 47χρόνος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην προσφυγή του υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

*η σε βάρος του πειθαρχική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς πλέον του ότι είναι εξοντωτική, είναι δυσανάλογη με την βαρύτητα της πράξης που τέλεσε και της καλής υπηρεσιακής του συμπεριφοράς, αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

* το πειθαρχικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του την χρόνια τοξικοεξάρτησή του, η οποία ουδέποτε είχε διαφανεί στην υπηρεσία του, αλλά ούτε είναι ικανή να επιδράσει στην εργασία του και στην αποδοτικότητά του, ενώ δεν έλαβε υπόψη του ότι παρακολουθεί ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Ακόμη, στην προσφυγή ο 47χρονος αναφέρει ότι η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο προστατεύεται από την ΕΣΔΑ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις