Logo

Σύλληψη για δωροδοκία τραπεζικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας - Έταζε ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ 
 

ethnikh trapeza 14-1-2016Ο υποδιευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος. συνελήφθη για δωροδοκία που αφορά στη χρηματοδότηση επιχείρησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας στις 15:30 της Τετάρτης μέσα στην Τράπεζα, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση...

στους εργαζόμενους.  

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το τραπεζικό στέλεχος σε συνάντηση που είχε με άλλο άτομο στην κρεαταγορά πήρε τα χρήματα και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο γραφείο του στην τράπεζα. Εκεί οι άνδρες της Ασφάλειας βρήκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που είχε πάρει μέσα σε συρτάρι του γραφείου του. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα χρήματα, αποτελούν προϊόν εκβιασμού και δωροδοκίας και προέρχονται από υπόθεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στην οποία θα μεσολαβούσε ο τραπεζικός υπάλληλος.

Μάλιστα, για την  δωροδοκία, εκτός από την αστυνομική έρευνα έχει διαταχθεί και εσωτερική έρευνα από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται, ότι ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας από το 1984,  ήταν υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, προερχόμενος από τις τάξεις των Οικολόγων - Πράσινων.

Εμπλοκή στην υπόθεση 5 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών 

Για την υπόθεση εκδόθηκε την Πέμπτη από την Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωση από την οποία προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται, εκτός του τραπεζικού, πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και μία φοροτεχνικός.

Αναλυτικότερα, όλη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα εξής:

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη χθες (13-1-2016), σε περιοχή της Αθήνας, 60χρονος υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον πέντε (5) υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και μια φοροτεχνικός, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση.

Τα παραπάνω άτομα δεν συνελήφθησαν λόγω μη ύπαρξης αυτοφώρου, ενώ επιπλέον εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμα ατόμου, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από πρόσφατη καταγγελία ημεδαπού, σχετικά με αίτημα ένταξής του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούσε από το έτος 2011, με χρηματοδοτούμενο ποσό περίπου 1.500.000 ευρώ, σε τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την άνοιξη του 2014, σε επαφή που είχε αρχικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του.

Στη συνέχεια, ο καταγγέλλων παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ομοίως για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Τελικά, ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, παρέπεμψε τον καταγγέλλοντα στον συλληφθέντα τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ κατ' απαίτησή του άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε την εκ νέου καταβολή χρημάτων και τελικά συμφώνησε να του δοθούν 3.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβε από τον καταγγέλλοντα, χθες το πρωί σε προκαθορισμένη συνάντηση σε περιοχή της Αθήνας.

Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα (14-01-2016) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ η έρευνα συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-1-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις