Logo

Πούτιν: Να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα [βίντεο]



 
 

paulopoulos poutin 27-5-2016Τη βούλησή του για στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας, εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τους οποίους...

συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε με καθυστέρηση 90 λεπτών, λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αμέσως κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε θερμή συνάντηση με τον ΠτΔ.

 

Στη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε επιστέγασμα της διαχρονικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως είπε, η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του κράτους για την πρόσκληση. Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς, σχετίζεται με οικονομία και διεθνή ασφάλεια».

Τόνισε ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις».

«Στην επίσκεψη σας μιλήσαμε για το έτος Ρωσίας – Ελλάδας και μπορούμε να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων σε σας στην Εκκλησία, το Πατριαρχείο που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος όπου 1.000 χρόνια βρίσκονται Ρώσοι μοναχοί» σημείωσε.

Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων. «Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» σημείωσε.

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή οι ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Μετά από τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλου, που κράτησε περίπου μισή ώρα, ο Β. Πούτιν μετέβη πεζός από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο. «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε.

«Θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» είπε στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Πούτιν.

«Δεν είναι μόνο η ενέργεια είναι και οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές. Ελπίζω να καταφέρουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα» τόνισε.

Η ατζέντα

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί:

α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),

β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας

γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων: ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις