Logo

Όλη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την ΕΛΣΤΑΤ και τον Ανδρέα Γεωργίου [έγγραφα]



 
 

georgiou elstat 25-8-2016Καταπέλτης είναι το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου για το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, το οποίο απάλλαξε με βούλευμά του τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δύο συγκατηγορουμένους του από την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετώπιζαν σχετικά με  την τεχνητή διόγκωση του...

ελείμματος το 2009.

Το Ε΄ τμήμα του Αρείου Πάγου με την 1331/2016 απόφασή του, που δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου 2016 (διαβάστε εδώ) αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ως προς το μέρος εκείνο κατά το οποίο αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία κατά των κατηγορουμένων: Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη για «ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία σε βάρος του δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος» (κακούργημα). Έτσι παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών Αθήνας προς νέα κρίση, υπό διαφορετική σύνθεση. 

Όπως έκριναν οι δικαστές (Δήμητρα Μπουρνάκα αντιπρόεδρος Α.Π, Αγγελική Αλειφεροπούλου και Δημήτριος Τζιιούβας - εισηγητής, αρεοπαγίτες) το προσβαλλόμενο βούλευμα «δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με αποτέλεσμα την ίδρυση του σχετικού λόγου αναίρεσης, αφού έχει παντελώς αγνοήσει εισφερθέντα κατά την προκαταρκτική εξέταση, κύρια ανάκριση και κυρίως την περαιτέρω κύρια ανάκριση αποδεικτικά στοιχεία και έχει κάνει επιλεκτική χρήση αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με τις παραδοχές του σχετικά και με την πλήρωση της αντικειμενικής και της υποκειμενικής υπόστασης του ως άνω εγκλήματος».

Για τη βεβαίωση του ελλείμματος το 2009 σε ποσοστό 15,4% επί του ΑΕΠ η απόφαση τονίζει ότι «ως πραγματικό περιστατικό ήταν ψευδές αφού τεχνηέντως το διόγκωσαν» με:

α) Την αναταξινόμηση, για πρώτη φορά, στο θεσμικό τομέα της Γενική Κυβέρνησης 17 Δημόσιων Επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ)

β) Την ένταξη στο θεσμικό τομέα της Γενικής Κυβέρνησης περίπου 500 νομικών προσώπων χωρίς να έχουν ελεγχθεί με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες.

γ) Το συνυπολογισμό στο δημόσιο χρέος και συνεπώς εμμέσως και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης της αγοραίας αξίας συμφωνιών ανταλλαγής εκτός αγοράς (off market swaps) οι οποίες είχαν συναφθεί από το Δημόσιο κατά τα έτη 2001-2007, χωρίς ένας τέτοιος συνυπολογισμός να επιβάλλεται από τους σχετικούς κανόνες.

δ) Τη συμπερίληψη στο έλλειμμα Γενική Κυβέρνησης των νοσοκομειακών δαπανών των ετών 2005 έως 2009.

Σε άλλο σημείο της απόφασης επισημαίνεται ότι  η αιτιολογία του προσβαλλόμενου βουλεύματος είναι «ασαφής και ελλιπής ως προς το αν το ως άνω δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πραγματικό ή αν είχε διογκωθεί από μέρους των κατηγοροyμένων με παραβίαση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου με βάση τους οποίους προσδιορίζεται» και προστίθεται ότι «πρωτίστως προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία της έννοιας του όρου "περιστατικό"», δηλαδή κατά πόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 ήταν πραγματικό γεγονός ή «αξιολογική κρίση που δεν εμπίπτει στην έννοια του γεγονότος (περιστατικού)».

Η απόφαση υπολογίζει τη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ζωής Γεωργαντά σε 209,945 δισεκ. Ευρώ.

Διαβάστε όλη την 1331/2016 απόφαση του  Ε΄  τμήματος του Αρείου Πάγου  που δημοσίευσε  κατ'αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα Thepressroom.gr, εδώ Α΄ μέρος και εδώ το Β' μέρος  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-8-2016 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις