Logo

Οι "ιερές" απολογίες Εφραίμ και Αρσένιου



 
 

apologies_efraim_arsenioy1_7-12-2011Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας για την ''τύχη'' του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί αν θα προφυλακιστεί ή όχι για το σκάνδαλο των "ιερών" ανταλλαγών γης μεταξύ Μονής και Δημοσίου, ο ηγούμενος, μετά τη διαφωνία που ανέκυψε ανάμεσα στην εφέτη - ειδική ανακρίτρια Ειρήνης Καλού και τον εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Ματζούνη.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό το περιεχόμενο των απολογιών που έδωσαν στην κ. Καλού ο ηγουμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και της υποχρεώσής του να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η απολογία του ηγούμενου Εφραίμ

* Τι είπε σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή

Ο ηγούμενος Εφραίμ ισχυρίστηκε ότι απλά εξέφρασε στα κυβερνητικά στελέχη τον... πόνο του, γιατί «η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το μόνιμο, πάγιο και ποθητό αίτημά μας να μας δώσει τη διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας».

*Πόσες φορές επισκέφθηκε τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή Ιωάννη Αγγέλου και Θεόδωρο Ρουσόπουλο

«τρεις με τέσσερις φορές» στο Μέγαρο Μαξίμου

«Μερικές φορές ο κ. Ρουσόπουλος ήταν στο άλλο υπουργείο και πήγαινα εκεί. Πήγα αυτές τις προσκλήσεις το 2005, το 2006 και το 2007...Για κανέναν άλλο λόγο δεν έχω επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι συνηθίζεται στο Άγιο Όρος, την πρώτη φορά να πηγαίνει ο ηγούμενος και να ξαναπηγαίνει μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη. Δεν θέλαμε να επηρεάσουμε αθέμιτα τις αποφάσεις των υπουργών»

apologies_efraim_arsenioy2_7-12-2011*Οι επισκέψεις Ι. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλου στη Μονή Βατοπεδίου

«Θυμάμαι το 2005, που ο κ. Ιωάννης Αγγέλου είχε έρθει μαζί με γιο του στη Μόνη και πήγαμε στο νέο Βυζαντινό σκευοφυλάκιο που μόλις τότε ήταν έτοιμο. Εγώ τον ξεναγούσα. Ήταν και ο κ. Ρουσόπουλος με το γιο του.

Στη ροή του λόγου, όταν φτάσαμε στα χρυσόβουλα, του είπα ότι είμαι λυπημένος γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το μόνιμο πάγιο και ποθητό αίτημά μας να μας δώσει τη διαχείριση της λίμνης και μας εξαπέστειλαν από το μετόχι μας....

Τον κ. Αγγέλου τον είδα για πρώτη φορά το 2003 στο Άγιον Όρος. ...Απ' ό,τι θυμάμαι επισκέφθηκε το Άγιο Όρος τρεις με τέσσερις φορές. Το 2005 που ήταν διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, το 2006 μαζί με τον πρωθυπουργό ...και αν θυμάμαι καλά το 2007.»

Ερώτηση: «Το 2004 δεν είχε επισκεφθεί την Μονή;»

Απάντηση: «Όχι, δεν είχαν έρθει.»

Ερώτηση. «Πως θυμάστε ότι δεν είχαν έρθει το 2004 και θυμάστε τις άλλες φορές;»

Απάντηση. «Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι όμως το 2005 που είχε έρθει μαζί με γιο του και πήγαμε στο νέο Βυζαντινό σκευοφυλάκιο που μόλις τότε ήταν έτοιμο. Εγώ τον ξεναγούσα. Ήταν και ο Ρουσόπουλος με το γιο του. .....»

*Αγαθοεργίες και off shore εταιρείες

«Εγώ με οικονομικά δεν ασχολούμαι. Για το λόγο αυτό κάλεσα τον κ. Κοιρανίδη, ...για να μας εισηγηθεί τρόπους, προκειμένου η Μονή να προχωρήσει στην αναστήλωσή της και να είναι σε θέση να κάνει φιλανθρωπικό έργο. ...».

Ερώτηση: «Πως δεχτήκατε μια Μονή με ιστορία και παράδοση όπως λέτε, να υποκρύπτεται πίσω από εμπορικές εταιρείες;»

Απάντηση: «Δεν υπήρχε κάποιος πονηρός λόγος, απλώς η μονή δεν ήθελε να φέρει απευθείας την ευθύνη διαχείρισης εμπορικών εταιρειών.»

Ερώτηση: «Στο υπόμνημα που μας καταθέσατε αναφέρετε ότι ο ηγούμενος της Μονής ασκεί κυρίως πνευματικά καθήκοντα. Ήταν στα πλαίσια των ως άνω καθηκόντων σας η σύναψη δανείων από την τράπεζα Marfin για λογαριασμό της Μονής μέσα σε μια διετία (2006 – 2008) με κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ με σκοπό «τη χρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών της Ι.Μ Βατοπαιδίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων»;

Απάντηση: «Εμείς έχουμε 35.000 τ.μ. εγκαταστάσεων, τεράστιες οικονομικές ανάγκες, π.χ. 480.000 ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο θέρμανσης, φιλοξενούμε θέρμανσης φιλοξενούμε περίπου 50.000 ανθρώπους κατ' έτος, συντηρούμε σπάνια κειμήλια με εξαιρετικά υψηλό κόστος δεκάδων εκατομμύριων ευρώ....»

apologies_efraim_arsenioy3_7-12-2011Η απολογία του μοναχού Αρσἐνιου

*Οι αυτοπρόσωπες επισκέψεις στα υπουργεία, στο μέγαρο Μαξίμου και η κατάθεση του οδηγού

«Οι επαφές μας δεν είχαν στόχο να συζητηθούν και να επιλύσουν τα νομικά θέματα, αλλά να θέσουν το πραγματικά ζητήματα και τα συναφή αιτήματα. Για το σκοπό αυτό κρίναμε ότι θα ήταν αγενές και υποτιμητικό προς το πρόσωπο του υπουργού να εμφανιστεί ένας απλός νομικός παραστάτης.

Ο κ. Αποστολίδης δεν υπήρξε ποτέ μόνιμος οδηγός της Μονής. Οι κάθοδοι στην Αθήνα δεν ήταν συχνό γεγονός, όπως παρουσιάζεται για εμάς και η Μονή είναι ένα τεράστιο ίδρυμα που μοιάζει με Δήμο.

Έτσι, κατ' ανάγκην βλέπαμε υπουργούς για τα προγράμματα αναστήλωσης των μνημείων, συντήρησης των κειμηλίων, χειρογράφων, προγράμματα για την προστασία των δασών της Μονής.... ».

*Η επίσκεψη στο σπίτι Ρουσόπουλου στο Ψυχικό

«Αυτό πιθανόν να είναι αληθινό αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ....»

Ερώτηση: «Μεταξύ αυτών των επισκέψεων στους υπουργούς υπήρξαν και τέτοιες που είχαν σαν αντικείμενο τα ζητήματα ανταλλαγών;»

Αρσένιος: «Πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο μεταξύ των λοιπών ζητημάτων που είχαμε κατά νου....»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-12-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις