Τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε ευεργετικά για την υγεία αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τους χυμούς ορισμένων “υπερφρούτων” (superfruits).
Βρετανοί ειδικοί είπαν ότι μπορεί η αμερικανική εταιρεία σοκολάτας Hershey να είχε απώτερα κίνητρα για να διεξάγει τη συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο λίγο από κάτι που μας αρέσει πολύ, είναι απίθανο να μας κάνει πάρα πολύ κακό.
Οι επιστήμονες για την υγεία και τη διατροφή στο κέντρο Hershey, σύγκριναν το ποσό των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στους χυμούς ορισμένων “υπερφούτων”, όπως είναι τα βακκίνια, τα μούρα, τα ρόδια και το λεγόμενο acai berry – φρούτο που καλλιεργείται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Ταυτόχρονα, ανέλυσαν και τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στις μπάρες 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, καθώς και στις κούπες κακάο και στα διάφορα ροφήματα σοκολάτας.
Οι μπάρες της μαύρης σοκολάτας βγήκαν πρώτες σε όλες τις εξετάσεις, ενώ το κακάο και η μαύρη σοκολάτα θριάμβευσαν στις δοκιμές για φλαβονοειδή, μία οικογένεια αντιοξειδωτικών που πιστώνεται με κατορθώματα όπως η πρόληψη των ρυτίδων και ο περιορισμός του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Τα ροφήματα σοκολάτας ωστόσο, ήρθαν τελευταία σε όλες τις εξετάσεις, πιθανότατα επειδή τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, αλλοιώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.
Η Δρ. Ντέμπρα Μίλερ, συγγραφέας της έρευνας, είπε ότι πρέπει να κοιτάμε πέρα από τα “μακροθρεπτικά συστατικά” , όπως είναι το λίπος και οι πρωτεΐνες, κατά την εκτίμηση της διατροφικής αξίας της σοκολάτας.
«Η σκόνη κακάου παρέχει θρεπτική αξία πέραν αυτής που προέρχεται από τα μακροθρεπτικά συστατικά της σύνθεσής της. Οι σπόροι του κακάο θα έπρεπε να θεωρούνται “υπερφρούτο”, ενώ τα προϊόντα που προέρχονται από τα εκχυλίσματα των σπόρων αυτών, όπως είναι η φυσική σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα, θα έπρεπε να θεωρούνται “υπερτροφές”», δήλωσε η Δρ. Μίλερ.
Άλλες πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου έως και κατά ένα τρίτο.
Μόνο 6.7 γραμμάρια ημερήσιας κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας, αποδείχθηκαν βέλτιστα για την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές μάλιστα, έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η μυρωδιά της σοκολάτας μπορεί από μόνη της να μας προστατεύσει από τα κρυολογήματα!
Δυστυχώς όμως για τους λάτρεις της σοκολάτας, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λιπαρά και ζάχαρη, οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώγεται σε μικρές ποσότητες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε τρόφιμα λιγότερο ελκυστικά – όπως το καστανό ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο Ταμ Φράι, του Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας, περιγράφει αυτή την τελευταία έρευνα ως “αρκετά διασκεδαστική”, λέγοντας: «Μπορεί να ισχύει το γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό, τι πολλά εκπληκτικά φρούτα. Πρόκειται όμως, για μια περίπτωση που ισχύει το ρητό “Παν μέτρον άριστον”».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2011 από directNEWS.gr