Logo

Πώς ο χαρακτήρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας



 
 

xtrvrt_23-3-2011Μπορεί η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του;

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

«Οι προσωπικότητες είναι αποτέλεσμα τόσο των γονιδίων όσο και του περιβάλλοντος», εξηγεί ο Δρ. Martin Hagger, ψυχολόγος υγείας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και στο Πανεπιστήμιο Curtin, της Αυστραλίας.

«Το να γνωρίζεις κανείς ότι η προσωπικότητά του ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο και, ως εκ τούτου, να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να φροντίσει για τις λιγότερο υγιείς πτυχές του χαρακτήρα του – όπως είναι πχ το κάπνισμα ή η κατανάλωση οινοπνεύματος», εξηγεί ο Δρ. Hagger.

Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε ορισμένους κοινούς τύπους προσωπικότητας και τις παθήσεις της υγείας με τις οποίες συνδέονται.

Αισιόδοξοι

Οι αισιόδοξοι χαρακτήρες μπορεί να βλέπουν πάντα το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Doshisha στο Κιότο της Ιαπωνίας, εξέτασαν παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ακολουθούσαν ένα εξάμηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους που περιελάμβανε ειδική διατροφή, άσκηση και παροχή βοήθειας από ψυχολόγους.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι εκείνοι που ήταν πιο θετικοί είχαν χάσει το λιγότερο βάρος. Πιστεύεται ότι το γεγονός ότι έβλεπαν πάντα την “φωτεινή πλευρά” των πραγμάτων, οδήγησε αυτούς τους ασθενείς να μη νοιάζονται πραγματικά για το πρόβλημα  βάρους που είχαν, με αποτέλεσμα να ενδίδουν πάντα στον πειρασμό.

Ομοίως, η εμπιστοσύνη των αισιόδοξων ατόμων για την ικανότητά τους να νικήσουν τις δυσκολίες της ζωής - θέτοντας, κατά συνέπεια, τους εαυτούς τους σε περισσότερους κινδύνους - μπορεί να εξηγήσει γιατί τα αισιόδοξα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι – όπως ανακάλυψε μια σημαντική μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Μία ακόμα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν περισσότερο πρόσχαρα ως παιδιά, ήταν πιο πιθανό μεγαλώνοντας να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο και να αποκτήσουν επικίνδυνα χόμπι.

Αγχώδεις

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Descartes, στο Παρίσι, και του Κέντρου Εθισμού και Ψυχικής Υγείας, στο Τορόντο, έχουν διαπιστώσει ότι οι αγχώδεις προσωπικότητες είναι πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν έλκος στομάχου.

Οι εξαρτημένοι, συναισθηματικά ασταθείς τύποι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν, να έχουν παράτυπες διατροφικές συνήθειες και προβλήματα ύπνου.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ακμή, καθώς και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Υπάρχουν όμως και μερικά καλά νέα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Sheffield, οι αγχώδεις άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ.

Ο Δρ. Virpi Lummaa, λέει: «Οι γυναίκες που είναι ιδιαιτέρως νευρωτικές τείνουν να έχουν περισσότερους και βραχυπρόθεσμους σεξουαλικούς συντρόφους, γεγονός που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής ορμής τους και του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού της προσωπικότητάς τους».

Ευαίσθητοι

Οι άνδρες που συναισθηματικά μοιάζουν περισσότερο με τις γυναίκες - είναι ευαίσθητοι και συμπονετικοί - έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή, όπως διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής, οι επιστήμονες βαθμολόγησαν αρκετούς άνδρες ως προς την “αρρενωπότητα” και “θηλυκότητα”, με βάση χαρακτηριστικά όπως η ικανότητα ηγεσίας, η σθεναρότητα, η επιθετικότητα και η ανάληψη κινδύνων (για την αρρενωπότητα) και συμπάθεια, αγάπη, συμπόνια και ευαισθησία στις ανάγκες των άλλων (για τη θηλυκότητα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πήραν υψηλότερη βαθμολογία στην “θηλυκότητα”, είχαν μειωμένες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνιες καρδιακές παθήσεις. Αυτό το αποδίδουν στο γεγονός ότι εκείνοι που είναι σε επαφή με τα συναισθήματά τους, είναι περισσότερο πιθανό να είναι σε θέση να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να λάβουν βοήθεια.

shtng_23-3-2011Ευερέθιστοι

Η εχθρική, επιθετική συμπεριφορά είναι ένα από τα λιγότερο υγιή χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει η προσωπικότητα κάποιου.

Σε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 448 γυναίκες, οι ερευνητές του Ογκολογικού Νοσοκομείου της Κηφισιάς, διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν επιθετική συμπεριφορά είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Πιστεύεται ότι η εχθρικότητα και ο θυμός μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το ενδεχομένως πιο επιρρεπές σε ασθένειες.

Οι ερευνητές λένε, επίσης, ότι οι οργισμένοι άνθρωποι έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν μια μη υγιή καρδιά, καθώς ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και έντονα στο στρες - τόσο διανοητικά όσο και φυσιολογικά - αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό τους ρυθμό, με αποτέλεσμα να προκαλείται περισσότερη φθορά στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Ντροπαλοί

Οι ντροπαλοί τύποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο – γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτά τα άτομα ζουν μια πιο προστατευμένη ζωή, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τις νέες καταστάσεις περισσότερο αγχωτικές.

Οι ντροπαλοί τύποι είναι, επίσης, πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα - ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου -  ενώ, και σε αυτή την περίπτωση, το άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο.

Εξωστρεφείς

Οι εξωστρεφείς άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Επίσης, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα από μία ασθένεια.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα των ορμονών του στρες είναι μειωμένα, μιας και τα εξωστρεφή άτομα τα πάνε καλύτερα με το να αντιμετωπίζουν ό, τι τους φέρει η ζωή τους.

Επιπλέον, οι εξωστρεφείς άνδρες είναι πολύ πιθανό να κάνουν πολλά παιδιά. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι είναι πιο γόνιμοι σωματικά, αλλά στο γεγονός ότι βγαίνουν έξω πιο συχνά, με αποτέλεσμα να έχουν 14% περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με τους εσωστρεφείς άνδρες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις