Logo

Εξέταση αίματος αποκαλύπτει τον αυξημένο κίνδυνο... αυτοκτονίας!



 
 

blscdtst 1-9-2013Μία ανέλπιστη ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, πρόσφατη μελέτη των οποίων έδειξε ότι η μέτρηση...

των επιπέδων ορισμένων μορίων στο αίμα μπορεί να αποκαλύψει εάν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσει.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Αλεξάντρ Νικουλέσκου, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Ιατρικής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν το αίμα 42 ανδρών που έπασχαν από διπολική διαταραχή, εκ των οποίων οι 9 είχαν αυτοκτονικές τάσεις.

Αυτό που έδειξαν οι εξετάσεις ήταν, ότι στο αίμα των 9 ανδρών με αυτοκτονικές τάσεις υπήρχαν υψηλά επίπεδα από διάφορα μόρια, τα οποία σχετίζονταν με τον αυτοκτονικό ιδεασμό τους. Για να διασταυρώσουν τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές αναζήτησαν τα ίδια ακριβώς μόρια στο αίμα 9 ακόμα ανδρών, παρόμοιας ηλικίας με τους διπολικούς ασθενείς, οι οποίοι είχαν αυτοκτονήσει πρόσφατα και διαπίστωσαν πως αρκετά από τα συγκεκριμένα μόρια ήταν αυξημένα και σε αυτούς.

Στο τρίτο στάδιο της έρευνάς τους, ο Δρ. Νικουλέσκου και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα ευρήματα από τους διπολικούς ασθενείς και τους αυτόχειρες με αναλύσεις αίματος 42 ακόμα πασχόντων από διπολική διαταραχή και 46 πασχόντων από σχιζοφρένεια.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν, ότι τα αυξημένα επίπεδα των ίδιων μορίων σχετίζονταν με εισαγωγές στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας. Η συσχέτιση αυτή, ωστόσο, φάνηκε να είναι πιο έντονη στους πάσχοντες από διπολική διαταραχή απ' ό,τι στους ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα για ποιον λόγο αλλάζουν τα συγκεκριμένα μόρια όταν κάποιος έχει αυτοκτονικές τάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Νικουλέσκου, ορισμένα από αυτά σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον κυτταρικό θάνατο, επομένως είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν περισσότερο τους ανθρώπους που νιώθουν τρομακτική ψυχική πίεση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-9-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις