Logo

Τι μας λέει ο καθρέφτης για την υγεία μας 
 

mrrmrr_25-6-2011Συνήθως έχουμε την τάση να θεωρούμε το ναρκισσισμό ως ένα μη ελκυστικό χαρακτηριστικό στους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι το να ξοδεύουμε αρκετή ώρα παραπάνω στον καθρέφτη κοιτάζοντας τον εαυτό μας, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Πρόσφατα, ερευνητές από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Γέιλ, ισχυρίστηκαν ότι οι ρυτίδες του προσώπου θα μπορούσαν να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της οστεοπόρωσης, καθώς και άλλων ασθενειών.

«Θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσα μυστικά για την υγεία σας μπορεί να σας αποκαλύψει το πρόσωπό σας», σχολίασε η Δρ. Helen Stokes.

Ας δούμε λοιπόν,  με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων, τα προβλήματα υγείας που μπορούμε να ανακαλύψουμε ρίχνοντας μια απλή ματιά στον καθρέφτη μας...

ΜΑΤΙΑ

dis_25-6-2011

 

 

 

 

 

ΠΕΣΜΕΝΑ ΒΛΕΦΑΡΑ

 Πιθανή αιτία: παράλυση προσωπικού νεύρου τύπου Bell, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος του πνεύμονα

Οι ασθένειες που επηρεάζουν τα νεύρα στο πρόσωπο, όπως συμβαίνει στην παράλυση προσωπικού νεύρου τύπου Bell, μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να καταστήσει το κλείσιμο των βλεφάρων δύσκολο και να κάνει το στόμα να στραβώσει.

Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει, επειδή ένας ιός, συνήθως έρπης, προκαλεί φλεγμονή σε κάποιο νεύρο, το οποίο, με τη σειρά του, παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στους μυς του προσώπου.

Τα πεσμένα βλέφαρα μπορούν να είναι, επίσης, σύμπτωμα ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αν συνδυάζονται με μπερδεμένη ομιλία και αδυναμία στο στόμα και τα χέρια.

«Σπανιότερα μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα», λέει η Δρ. Stokes, η οποία εξηγεί: «Ένας συγκεκριμένος όγκος, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των πνευμόνων, μπορεί να ασκήσει πίεση σε μια ομάδα νεύρων που επηρεάζουν το μάτι. Τα συνοδευτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο χέρι και τον ώμο, καθώς και αδυναμία και αίσθημα καψίματος στο χέρι».

ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ

Πιθανή αιτία: αλλεργική ρινίτιδα, ιρίτιδα (φλεγμονή της ίριδας), υψηλή αρτηριακή πίεση

«Τα κόκκινα, με αίσθημα κνησμού μάτια, συνδέονται πιο συχνά με την αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά σε κάποια υποτιθέμενη ακίνδυνη ουσία, όπως η γύρη, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση», λέει η Δρ. Susan Blakeney.

Μια άλλη αιτία των κόκκινων ματιών είναι η ιρίτιδα, η οποία, στην ουσία, είναι φλεγμονή της ίριδας (το έγχρωμο τμήμα του ματιού).

Η ιρίτιδα συνδέεται με την αυτοάνοση ασθένεια της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας – μια μορφή αρθρίτιδας κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στους δικούς του ιστούς, συμπεριλαμβανομένου και του οφθαλμού.

Περιστασιακά, όλο το μάτι μπορεί να γίνει κόκκινο, ως αποτέλεσμα αιμορραγίας. Αν και τις περισσότερες φορές απλά οφείλεται σε τυχαία ζημιά, αυτή η αιμορραγία πίσω από το βολβό του ματιού μπορεί, σπανιότερα, να οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία προκαλεί τη ρήξη των μικρών, εύθραυστων αιμοφόρων αγγείων.

ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Πιθανή αιτία: στρες, σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σύσπαση του ματιού – γνωστή ως μυοκυμία – συμβαίνει όταν οι μυς του βλεφάρου κάνουν τυχαίους σπασμούς κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Το στρες μπορεί να είναι μία βασική αιτία της μυοκυμίας, δεδομένου ότι το σώμα σταματά να απορροφά τις απαραίτητες βιταμίνες Β, οι οποίες είναι γνωστό ότι κρατούν δυνατούς τους μυς των ματιών.

«Οι συσπάσεις που είναι έμμονες και παρατεταμένες, που διαρκούν δηλαδή ημέρες ή εβδομάδες, μπορεί να εμφανιστούν και σε παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας», λέει η Δρ. Stokes.

Άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνουν προβλήματα στην ισορροπία, μούδιασμα και θόλωση της όρασης.

ΧΛΩΜΑ ΒΛΕΦΑΡΑ

Πιθανή αιτία: Αναιμία

«Όταν το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου φαίνεται χλωμό αντί να έχει ένα υγιές ερυθρό χρώμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το άτομο είναι αναιμικό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου, το οποίο είναι στοιχειώδες για την κατασκευή, των πλούσιων σε οξυγόνο, ερυθρών αιμοσφαιρίων», εξηγεί η Δρ. Stokes.

Αν και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα μάτια, μπορείτε να το δείτε, επίσης, μέσα στο στόμα, στο υπόστρωμα του νυχιού, καθώς και στα μάγουλα.

Η αναιμία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αδυναμία, κρύο, ζάλη και οξύθυμοι και μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια εξέταση αίματος.

ΜΥΤΗ

bns_25-6-2011

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΜΥΤΗ

Πιθανή αιτία: ροζακιά, ακρομεγαλία

«Η πάχυνση του δέρματος γύρω από τη μύτη – γνωστή ως ρινόφυμα – μπορεί να συμβεί σε βαριές περιπτώσεις της ροδόχρου ακμής», λέει η Δρ. Stokes.

Αυτή η κοινή, αλλά χρόνια, πάθηση του δέρματος πιστεύεται ότι προκαλείται από ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου – η μύτη γίνεται βολβώδης εξαιτίας της αύξησης του μεγέθους των αδένων που εκκρίνουν λάδι.

Η ορμονική πάθηση γνωστή ως ακρομεγαλία ή γιγαντισμός, μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια αλλαγή στην εμφάνιση της μύτης, καθώς και των χεριών, του σαγονιού και της γλώσσας. Αυτό συμβαίνει όταν η υπόφυση παράγει μεγάλες ποσότητες αυξητικής ορμόνης, διεγείροντας την ανάπτυξη των μυών, των χόνδρων και των οστών.

ΔΕΡΜΑ

askn_25-6-2011

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΚΚΙΝΙΣΜΑ - ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ

Πιθανή αιτία: Λύκος, καρδιακές παθήσεις, εμμηνόπαυση

Η ερυθρότητα στο δέρμα του προσώπου μπορεί να είναι σημάδι της αυτοάνοσης πάθησης συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Συνοδευόμενη, μάλιστα, από πόνο στις αρθρώσεις και αίσθημα κόπωσης, μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα πάνω από στα μάγουλα και τη μύτη, ως αποτέλεσμα της επίθεσης του σώματος στους ίδιους του τους ιστούς –συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

«Η στένωση μιτροειδούς – πάθηση κατά την οποία η μιτροειδής βαλβίδα, η οποία βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, δεν ανοίγει πλήρως – μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ροζ – μοβ κηλίδες στο δέρμα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης σε όλο το σώμα και της μειωμένης περιεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα» λέει ο Δρ. Iain Simpson.

Οι επιπτώσεις είναι πιο εμφανείς στο πρόσωπο, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό και τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται πιο κοντά το ένα στο άλλο.

Τα κόκκινα, αποσπασματικά εξανθήματα στο πρόσωπο και το λαιμό, μπορούν να είναι, επίσης, σημάδι εμμηνόπαυσης, καθώς οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν τον υποθάλαμο, την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμότητα.

Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος νομίζει ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι πάρα πολύ υψηλή και πρέπει να μειωθεί – πράγμα το οποίο κάνει διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα, προκαλώντας ερυθρότητα και ένα αίσθημα καψίματος.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ

Πιθανή αιτία: βρογχίτιδα, άσθμα, ίκτερος

Οι αναπνευστικές παθήσεις, όπως είναι η βρογχίτιδα και το εμφύσημα, μπορούν να οδηγήσουν σε ωχρό, γκρι δέρμα, επειδή δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο στο σώμα.

«Το ωχρό δέρμα σε ένα πολύ μικρό παιδί είναι ένας καλός τρόπος να εντοπίσετε μια επικείμενη επίθεση άσθματος», λέει η Δρ. Stokes.

Μια κίτρινη χροιά στο δέρμα, από την άλλη, μπορεί να είναι σημάδι ίκτερου, ο οποίος προκαλείται από τη συσσώρευση της χολερυθρίνης – της κίτρινης ουσίας που παράγεται όταν καταρρέουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

ΦΑΓΟΥΡΑ

Πιθανή αιτία: έκζεμα, εγκυμοσύνη, ευαισθησία στα αντιβιοτικά

Το ξηρό δέρμα, το οποίο συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο, είναι ένα πολύ γνωστό σύμπτωμα του εκζέματος και, σύμφωνα με την Δρ. Catherine Hardman, εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα κάνει πτυχές, όπως γύρω από τα μάτια και τα αυτιά.

Η εγκυμοσύνη, ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φαγούρα στο δέρμα, ειδικά στα τελευταία στάδιά της.

Πιστεύεται, επίσης, ότι τα υψηλά επίπεδα ορμονών επηρεάζουν την έκκριση της χολής (κίτρινο υγρό που βοηθά στην πέψη) από τα κύτταρα του συκωτιού, η οποία αντί να πηγαίνει στο πεπτικό σύστημα, χύνεται στο αίμα, προκαλώντας έντονη φαγούρα.

Ορισμένα φάρμακα – όπως το αντιβιοτικό Doxyclycine, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων και ελονοσίας – μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν φαγούρα.

ΧΕΙΛΙΑ

clps_25-6-2011

 

 

 

 

 

 

 

ΡΩΓΜΕΣ

Πιθανή αιτία: Αναιμία, διαβήτης

Ανοιχτές ρωγμές ή πληγές στις γωνίες του στόματος, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας και προκαλούνται από την επιβράδυνση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές δέρμα.

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ο διαβήτης – μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

«Τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν υπερβολικό αίσθημα δίψας, συχνοουρία και υπερβολική κούραση», λέει η Δρ. Stokes, η οποία συμπληρώνει: «Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός είδους μύκητα που επιτίθεται στις γωνίες του στόματος, προκαλώντας πληγές».

ΑΥΤΙΑ

rslbs_25-6-2011

 

 

 

 

 

 

ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟ ΣΧΗΜΑ

Πιθανή αιτία: καρκίνος του δέρματος, επαναλαμβανόμενος τραυματισμός

Οι όγκοι του αυτιού, είτε είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο σχήμα ή την κατεύθυνση του αυτιού.

«Το αυτί είναι ένα κοινό σημείο για βασικοκυτταρικά καρκινώματα – την πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος», λέει η Δρ. Hardman. «Μπορούν, επίσης, να βρεθούν γύρω από τα μάτια και στο τριχωτό της κεφαλής».

Οι όγκοι αυτοί, έχουν την τάση να εμφανίζονται ως λευκά ή στο χρώμα του δέρματος, απαλά οζίδια.

Μια άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, το πλακώδες καρκίνωμα, μοιάζει με έλκος ή κοκκινωπό μπάλωμα του δέρματος. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση το ανομοιόμορφο σχήμα του αυτιού να προκληθεί μετά από συνεχόμενους τραυματισμούς, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται συσσώρευση υγρών και πρήξιμο, τα οποία αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ουλώδη ιστό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις