Logo

Έρευνα: To περπάτημα ή το ποδήλατο ως τη δουλειά φέρνει ευημερία



 
 

cycling 15-9-2014Η μετάβαση από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου στο περπάτημα ή την ποδηλασία μέχρι τη δουλειά βελτιώνει την ψυχική ευημερία, σύμφωνα...

με νέα μελέτη.

Επιβάτες που μετακινούνται συχνά, άρχισαν να αισθάνονται καλύτερα, πιο συγκεντρωμένοι και λιγότερο αγχωμένοι όταν εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό τους, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA).

Ακόμα και η μετακίνηση με τη δημόσια συγκοινωνία ήταν προτιμότερη από την οδήγηση και οι ερευνητές λένε ότι οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών.

Τα φυσικά οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι ήδη γνωστά και η μελέτη αυτή ενισχύει την ιδέα ότι υπάρχουν και σημαντικές θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα για σχεδόν 18.000 ενήλικες εργαζόμενους που μετακινούνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 18 χρόνια.

Από αυτή την ομάδα, το 73% δήλωσε ότι πήγαινε στη δουλειά με το αυτοκίνητο, το 13% περπατώντας και το 3% με ποδήλατο. Περίπου 11% χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσοι περπατούσαν ή ποδηλατούσαν μέχρι τη δουλειά, βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας σε σχέση με όσους πήγαιναν με το αυτοκίνητο ή τη δημόσια συγκοινωνία.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την ψυχολογία μιας μικρής ομάδας που αντάλλαξε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο με ένα ποδήλατο ή με το περπάτημα, βρήκαν ότι έγιναν πιο ευτυχισμένοι μετά την αλλαγή.

Η μελέτη εξέτασε τα συναισθήματα της αναξιότητας, της δυστυχίας, της αυπνίας και της αδυναμίας αντιμετώπισης προβλημάτων. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν, επίσης, πολλούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ευημερία, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, των παιδιών, της αλλαγής κατοικίας ή εργασίας και τις αλλαγές στις σχέσεις.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Άνταμ Μάρτιν, δήλωσε: "Η μελέτη μας δείχνει ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι μετακινούνται με αυτοκίνητα, τόσο χειροτερεύει η ψυχολογική ευεξία τους και αντίστοιχα, αισθάνονται καλύτερα όταν κάνουν μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια προς τη δουλειά".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-9-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις