Logo

Οι 7 «κακές» τροφές που δεν είναι πάντα τόσο… κακές !



 
 

frfrs_3-11-2011Μερικά υγιεινά τρόφιμα έχουν αποκτήσει κακή φήμη, την οποία, απ’ ότι φαίνεται, δεν μπορούν να αποβάλλουν με τίποτα.

Μήπως αποφεύγετε κι εσείς τη σοκολάτα επειδή το μόνο που κάνει είναι να σας παχαίνει; Έχετε βγάλει τον κρόκο των αυγών από τη ζωή σας επειδή ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας;

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι ισχύει πραγματικά για αυτά και πολλά άλλα «παρεξηγημένα» τρόφιμα και γιατί πρέπει να τα τρώτε – πάντα με μέτρο, φυσικά!

egsbd_3-11-2011ΑΥΓΑ

Η κακή φήμη: Σημαντική πηγή διαιτητικής χοληστερόλης, οι κρόκοι των αυγών πρέπει να μείνουν έξω από τη διατροφή όσων ενδιαφέρονται για την υγεία της καρδιάς.

Τα καλά νέα: Οι γιατροί τονίζουν πλέον ότι τα κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα απ’ ότι για την διαιτητική χοληστερόλη.

Επιπλέον, τα αυγά ικανοποιούν πολύ περισσότερο το αίσθημα της πείνας. Σε μία μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν πρωινό το οποίο περιείχε ομελέτα, πεινούσαν λιγότερο, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο κατά το γεύμα, σε αντίθεση με όταν έτρωγαν ένα ψωμάκι μπέιγκελ, το οποίο είχε τις ίδιες ακριβώς θερμίδες.

Τέλος, οι κρόκοι των αυγών περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά τα οποία, κατόπιν ερευνών, έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), της κύριας αιτίας τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών.

bfmt_3-11-2011ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

Η κακή φήμη: Το βοδινό κρέας είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά και διαιτητική χοληστερόλη, επομένως οι άνθρωποι που θέλουν να έχουν μια υγιή καρδιά, πρέπει να το αποφεύγουν.

Τα καλά νέα: Τα άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος είναι πηγή – χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – πρωτεϊνών και σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς τα κύτταρα ολόκληρου του σώματος.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά στα άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος: φιλέ μινιόν, κόντρα φιλέτο, μπριζόλα. Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα και θέλετε να βρείτε άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος, επιλέξτε εκείνα που έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα κι ένα σχετικά μικρό ποσό ραβδώσεων ( λίπος).

chcjy_3-11-2011ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η κακή φήμη: Η σοκολάτα έχει πολλά λιπαρά, πολλή ζάχαρη και τέλεια γεύση – επομένως, πρέπει να είναι… βλαβερή για τη υγεία!

Τα καλά νέα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή – αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται να έχουν αντιπηκτικά αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να επωφελείται η υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε συχνή βάση οδηγεί σε μείωση των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης, στα άτομα που υποφέρουν από έντονο άγχος.

Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι δεν το παρακάνετε, γιατί όταν θα δείτε την ζυγαριά να ανεβαίνει, δεν θα σας σώζει τίποτα πια από το… άγχος!

cffbd_3-11-2011ΚΑΦΕΣ

Η κακή φήμη: Ο καφές μπορεί να σας δημιουργήσει επιπλέον εκνευρισμό και να επηρεάσει τον ύπνο σας. Απλά δεν σας κάνει κανένα καλό.

Τα καλά νέα: Μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά που περιέχονται στον καφέ – τα οποία περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, στην καφεΐνη – μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, διαβήτη και καρκίνου του ήπατος.

Τα περισσότερα οφέλη, μάλιστα, σχετίζονται με την κατανάλωση 2 έως 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα.

Αν, ωστόσο, ο καφές σας κάνει περισσότερο νευρικούς, οι γιατροί συνιστούν να μειώσετε την κατανάλωσή του, ενώ τονίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει, επίσης, να περιορίσουν την καφεΐνη και να μην υπερβαίνουν τα δύο φλιτζάνια την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

ptts_3-11-2011ΠΑΤΑΤΕΣ

Η κακή φήμη: Οι πατάτες καταλαμβάνουν υψηλή θέση στον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα διάφορα τρόφιμα το σάκχαρο του αίματος.

Οι τροφές που βρίσκονται σε υψηλή θέση στον γλυκαιμικό δείκτη (GI), τείνουν να προκαλούν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και της ινσουλίνης – της ορμόνης που βοηθά τη γλυκόζη να διεισδύσει στα κύτταρα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους και ειδικά για τους ασθενείς με διαβήτη.

Τα καλά νέα: Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C και εκτός κι αν τρώτε μία πατάτα τελείως σκέτη, ο γλυκαιμικός της δείκτης δεν έχει σημασία.

Πιο αναλυτικά, μία πατάτα με υψηλό GI γίνεται αυτόματα ένα γεύμα χαμηλού GI αν προσθέσετε απλά λίγο ελαιόλαδο, καθώς το προστιθέμενο λίπος βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων της.

nts_3-11-2011ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Η κακή φήμη: Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι λιπαρά.

Τα καλά νέα: Οι ξηροί καρποί είναι όντως γεμάτοι λιπαρά – αλλά πρόκειται για τα καλά, υγιή για την καρδιά, ακόρεστα είδη.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν, επίσης, και άλλες θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, τα κελυφωτά φιστίκια είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση των ματιών υγιή. Επίσης, τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε και τα καρύδια προσφέρουν σημαντικά ποσά υγιών για την καρδιά Ω3 λιπαρών. Πρέπει, ωστόσο, να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε, καθώς οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες.

crn_3-11-2011ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Η κακή φήμη: Μπορεί το καλαμπόκι να είναι λαχανικό, αλλά δεν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα καλά νέα: Το καλαμπόκι, παρόλο που δεν περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά όσα περιέχουν πχ τα μούρα, είναι άκρως θρεπτικό καθώς περιέχει 4 γραμμάρια ινών ανά φλιτζάνι.

Επιπλέον, όπως τα περισσότερα άλλα κίτρινα και πράσινα λαχανικά, το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-11-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Εννέα τροφές που "ξυπνούν" τον μεταβολισμό

Γιατί προτιμάμε τα ανθυγιεινά φαγητά;

Δέκα "υγιεινά" φαγητά που όμως περιέχουν ζάχαρη !


Τελευταίες Ειδήσεις