Ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, μετά από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, κρίθηκε αθώος...
από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC.
Μετά την έκδοση της απαλλακτικής απόφασης, ο δημοσιογράφος δήλωσε: «Την αποφαση την ξέρετε. Η απόφαση βγήκε μέσα απο τις εξελίξεις. Ήταν απελευθέρωση της δημοσιογραφίας. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πολύ σοβαρη νομολογία που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους.» Επίσης, ο Κ. Βαξεβάνης ευχαρίστησε τόσο τα ξένα μίντια για τη συμπαράστασή τους, όσο και πολλούς Ελληνες δημοσιογράφους.
Λίγο πριν την απαλλακτική απόφαση, την ενοχή του δημοσιογράφου για τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με τη χρήση του Τύπου είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας κ. Πασαλίδης.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στη δημοσίευση της λίστας Λαγκαρντ στο περιοδικό HOT DOC έκανε λόγο για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ο Κώστας Βαξεβάνης αναμετέδωσε δεδομένα φυσικών προσώπων και διέσυρε υπολήψεις χωρίς καν να έχουν δικαστεί. Τους παρέδωσε στη χλεύη μιας κοινωνίας που ζητά αίμα και ήρθε αυτό που προσφέρει αίμα. Πέταξε στο Κολοσσαίο ανθρώπους και υπολήψεις χωρίς να τον νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι είναι φοροφυγάδες ή όχι. Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον ''Σταύρωσον αυτούς'' και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας.Είναι λύση η ανθρωποφαγία; Είναι λύση ο κανιβαλισμός;»
Στην απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα, δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες και όταν τις κάνουμε δε φοράμε κουκούλα.»
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχετε λογαριασμό στην ΑΤΕ, είναι αυτό προσωπικό δεδομένο», είπε και πρόσθεσε ότι έμαθε αυτή την πληροφορία από ένα χαρτί, που είναι κολλημένο στην είσοδο του Δικαστηρίου.
Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε, επίσης και στη δημοσιοποίηση λίστας με τα ονόματα καλλιτεχνών και τις οφειλές τους από την εφημερίδα «Τα Νέα»», για την οποία δεν ασκήθηκε καμία δίωξη και πρόσθεσε:
«Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα ντοκουμέντο η οποία απέδειξε και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και είναι ένα ντοκουμέντο στο οποίο επάνω στηρίχτηκαν εκβιασμοί. Δύο έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο, τι ακριβώς έκανε πριν τις εκλογές με το στικάκι και δεν πήραν απάντηση. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό. Η λίστα είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό και πάρα πολύ σοβαρό θέμα»
Αναφορά όμως έγινε και στο editorial των New York Times, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες σκότωσαν τον αγγελιοφόρο τους, ενώ ο δημοσιογράφος καυτηρίασε την υποβάθμιση του θέματος από τα Ελληνικά μέσα, εξηγώντας ότι αυτό έγινε «γιατί οι άνθρωποι της λίστας τυπώνουν εφημερίδες και έχουν κανάλια».
Ακόμη, ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε ότι δεν είναι υπεύθυνος για την ενοχοποίηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη λίστα, και τόνισε ότι «αυτή δημιουργήθηκε από την τσέπη ενός υπουργού στην κωλότσεπη του άλλου».
Και όσο για την αναφορά στη λίστα ότι όσοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή είναι βουτηγμένοι στην παρανομία ο δημοσιογράφος είπε ότι «δεν την έχω πει εγώ, την έχει πει η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, ο Βενιζέλος, ο Καπελέρης».
Όπως αναφέρει το koutipandoras, στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα δικαίωμα του δημοσιογράφου να πληροφορεί την κοινή γνώμη, οι οποίοι είπαν, μεταξύ άλλων:
Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδίστρια:
«Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου στην ενημέρωση. Ο Κώστας Βαξεβάνης, μου το εξασφαλίζει, με την έγκυρη δημοσιογραφία παρουσιάζοντας την αλήθεια. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και έπρεπε ήδη να είχει ενημερωθεί.
Θυμίζω τη δημοσιοποίηση του δικού μου ονόματος πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφορικά με τα ποσά που εισέπραττα εγώ και άλλοι καλλιτέχνες.
Δε στράφηκα εναντίον της εφημερίδας αλλά στις αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όπως επεσήμανα δεν ήταν και ακριβή.»
Μιλώντας για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο HOT DOC, η κ. Γαλάνη τόνισε ότι «Το άρθρο που ακολουθούσε της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC ήταν εξαιρετικά προσεκτικό και διασταυρωμένο. Είναι παραλογισμός την ώρα που φωτίζεται η αλήθεια, να βλέπουμε διώξεις.»
Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί ένα πλήγμα για το συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία. Ο μοναδικός άνθρωπος που ενήργησε προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης της αλήθειας διώκεται ενώ εκείνοι που συμβάλλουν στη συγκάλυψη συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι.
Το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος, που υπηρετεί το καθήκον του, ο οποίος δημοσιεύει εκείνο το οποίο περιέρχεται στη γνώση του και στην κατοχή του, γνωρίζοντας ότι εκείνοι που το είχαν στα χέρια τους υπουργοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι του ΣΔΟΕ κτλ. το έχασαν το ξέχασαν κτλ. ο δημοσιογράφος σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί το συνταγματικό και το δημοκρατικό του καθήκον.
Είναι ενδεχόμενο να έχουν χαθεί αρχεία από την ώρα που το αρχείο ήρθε στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να έχει γίνει αντικείμενο συναλλαγής.
Υπήρξε υπέρβαση του προϋπολογισμού στο κομμάτι των απόρρητων δαπανών, κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Είχα ρωτήσει επανειλημμένα τον τότε υφυπουργο Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη - φέρεται να είχε δώσει εντολή να εκταμιευθεί ποσό 10 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου - για το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό αυτό καθώς επίσης και για το που πήγε και δεν πήρα απάντηση.
Όταν υπάρχει επίσημη παράδοση από κυβέρνηση σε κυβέρνηση τότε αυτό αποτελεί νόμιμο υλικό, αξιοποιήσιμο και τότε υπάρχει υποχρέωση ενέργειας σε σχέση με το στοιχείο αυτό. Οπότε δεν αποκλείεται η λίστα να αγοράστηκε.»
Δημήτρης Τρίμης πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ:
«Θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια.
Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες
Η δημοσιότητα είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης. Ο Βαξεβάνης έκανε το καθήκον του, γι αυτό όλες οι ενώσεις του κόσμου και ΜΜΕ διεθνούς κύρους, αναφέρονται σε αυτό.»
Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων:
«Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.
Στη Βρετανία δημοσιεύτηκε στον Τύπο η κατάσταση δαπανών του Αγγλικού Κοινοβουλίου. Επί μήνες το θέμα είναι κυρίαρχο στο βρετανικό Τύπο και υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις και σχόλια. Οι δημοσιογράφοι, φυσικά και δεν διώχτηκαν αλλά αντιθέτως επιβραβεύτηκαν για την πράξη τους αυτή από το σύνολο του αναγνωστικού κοινού επειδή υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον.
Κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας. Η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, κυκλοφόρησε σε όλες τις ενώσεις του κόσμου, από την Αφρική έως την Αμερική και την Ευρώπη, και όλοι ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος δημοσίευσε την αλήθεια.»
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-11-2012 από directNEWS.gr