Logo

Στον πάτο της Ευρώπης η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα



 
 

eleftheria typouΤη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου την τελευταία πενταετία...

σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House».

Η Ελλάδα ξεχώρισε από το ευρωπαϊκό περιβάλλον και πέρασε στο βαλκανικό, πέφτοντας 14 θέσεις και σήμερα βρίσκεται στην 84η, «με τους δημοσιογράφους της να εργάζονται σε ένα καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον». Με τη Βουλγαρία 87η, ενώ η Σερβία (63η) και η Κροατία (64η) γνωρίζουν ανοδική πορεία στον κατάλογο.

Από τις άλλες βαλκανικές χώρες, η Αλβανία βρίσκεται 102η, το Μαυροβούνιο στην 113η, με τελευταία την ΠΓΔΜ στην 116η θέση.

Όπως υποστηρίζει η ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού του οργανισμού «Freedom House», η βασική αιτία της περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, η χώρα μας από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε 17 μονάδες στην βαθμολόγηση της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στην σχετική κατηγορία. Το 2013, η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 46 μονάδων και βρέθηκε στην 92η θέση της λίστας, ενώ αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.

Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν «εν μέρει ελευθερία του Τύπου».

Σε δηλώσεις της προς την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, η Τζένιφερ Ντάνχαμ, επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» τόνισε ότι η βασική αιτία της περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ, το περασμένο καλοκαίρι.

«Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας», τόνισε η κ. Ντάνχαμ.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» επεσήμανε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα μέσα στα οποία εργάζονται και αντίστοιχα τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται θέματα που θα έβλαπταν την κυβερνητική πολιτική ή να καλύπτονται με τρόπο ευνοϊκό προς την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-5-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις