Logo

«Βόμβα» του ΣτΕ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς



 
 

radio stathmosΑπέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή του Ρ/Σ της Ροδόπης, HIT FM, κατά της απόφασης του ΕΣΡ, με την οποία ανακλήθηκε η προσωρινή άδεια λειτουργίας του...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση της Ολομέλειάς του, που έκρινε πως η επ' αόριστον ανοχή του κράτους στην παράνομη λειτουργία και εκπομπή των σταθμών, για τους οποίους αντισυνταγματικά δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνιστικές διαδικασίες, δεν δικαιολογεί τη συνέχιση λειτουργίας τους!

Στη σημαντική αυτή απόφαση, που βάζει φωτιά στο σκηνικό των ιδιωτικών ΜΜΕ, τονίζεται για μια ακόμη φορά, πως η νομοθετική ρύθμιση στον ν. 2778/1999, με την οποία κρίθηκαν ως «νομίμως λειτουργούντες» οι σταθμοί που εξέπεμπαν την 1η Νοεμβρίου 1999, «θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή, εάν οι διαγωνιστικές διαδικασίες επρόκειτο να περαιωθούν συντόμως».

Ωστόσο, όπως αναλύεται στο σκεπτικό της απόφασης, κατά εξακολούθηση δινόταν παράταση και επί 14 χρόνια δεν κατέστη δυνατή η κήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών.

Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζεται, «κατέστη οπωσδήποτε αντισυνταγματική μετά την πάροδο τετραετίας από την έναρξη της ισχύος του ν. 2778/1999».

Το ΣτΕ κρίνει πως «ο νομοθέτης δεν ηδύνατο να παρατείνει επ' αόριστον, με μεταγενέστερες διατάξεις, τη λειτουργία των σταθμών που είχαν ήδη ιδρυθεί άνευ αδείας και με αυθαίρετη κατάληψη συχνοτήτων για τη μετάδοση προγραμμάτων με αναλογικό σήμα»!

Η εν λόγω απόφαση είναι βόμβα στο καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας και ανοίγει νέα θεσμικά ζητήματα για τα ΜΜΕ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-10-2014 από directNEWS.gr πηγή: typologies


Τελευταίες Ειδήσεις