Logo

Απόκρυφα στοιχεία για τις βραχονησίδες αποκαλύφτηκαν σε ημερίδα για την ελληνικότητα της Ελλάδας



 
 

Ακούγοντας τον καθηγητή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Νικόλα Βερνίκο, να αποδεικνύει την ελληνικότητα της Ελλάδας, στα ανατολικά και δυτικά σύνορα της χώρας στη συζήτηση - ημερίδα, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ελληνισμού ένιωθες ότι, ο δημοσιογραφικός κανόνας, πως "μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις", δεν ισχύει.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Μέγαρο Κωστής Παλαμάς, την οποία συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος του Σκάι και του blog "Δικογραφίες" Μαίρη Μπενέα, ο κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα είδε και διαπίστωσε το αντίθετο. Πως μία λέξη ισοδυναμεί με χίλιες εικόνες. Εικόνες με ιστορία, εικόνες που έρχονται από το βάθος και κουβαλάνε το βάρος της ιστορίας.

Προβλήθηκαν από τον καθηγητή Βερνίκο στη γιγαντοοθόνη της ιστορικής αίθουσας και μας έδειξαν ότι, νησίδες του Αιγαίου, που θεωρούνται "άψυχα" κομμάτια γης, χωρίς χωρικά ύδατα και εθνική υπόσταση, δηλαδή χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα, είναι ελληνικές.

Τα βαριά λόγια του καθηγητή Βερνίκου, για όσα "αγνοούμε και μας αποκρύπτονται", αφορούν νησάκια του Αρχιπελάγους, όπως είναι η πραγματική ονομασία του Ανατολικού Αιγαίου, που ενώ εμφανίζονται ως αμφισβητούμενα, είναι αποδεδειγμένα ελληνικά. Ξεδιπλώνοντας στοιχεία από τα δυο βιβλία του, το «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» και «Βόνιτσα ιστορικά κείμενα 1813 – 1832», ο καθηγητής Βερνίκος, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, την οποία οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Ανδρέας Αθηναίος, απέδειξε ότι, "μια διαχρονική ιστορικότητα αγκαλιάζει το Αιγαίο, όπως και τα παράλια του Ιονίου".

"Γιά να βρεις κάτι, πρέπει να το ψάξεις. Και για να το ψάξεις, πρέπει να σε απασχολεί και να το αγαπάς. Εαν δεν ενδιαφέρεσαι, δεν το ψάχνεις και δεν το βρίσκεις.Η Ελλάδα μας υπάρχει, την ψάχνουμε και τη βρίσκουμε παντου". Με αυτα τα λογια για την ΕΛΛΑΔΑ, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, που ηταν η πρώτη μιας σειράς ημερίδων, που θα ακολουθήσουν, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμου Ανδρέας Αθηναίος.

Τη σκυτάλη πήρε ο γραμματέας νομικών υποθέσεων του Ιδρύματος, δικηγόρος Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκαναν και αρκετοί από τους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση, που έκλεισε με κρασί και φαγητό, τίμησαν πολλοί πανεπιστημιακοί, οπως ο Πανοσιολογιώτατος Αγιος Ηγούμενος πατηρ Χρυσόστόμος Καράμπελας, ο πρώην ευρωβουλευτής Διονυσης Μπουλούκος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-12-2017 από directNEWS.gr Πηγή: dikografies.blogspot.gr


Τελευταίες Ειδήσεις