Logo

Έγγραφο: 136 δικογραφίες εκκρεμούν στη Βουλή για ποινικές ευθύνες υπουργών



 
 

voulh 13-1-2014Συνολικά 136 δικογραφίες σε βάρος υπουργών, εκκρεμούν στη Βουλή, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης...

Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε επισημάνει, ότι «ενώ έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή δεκάδες δικογραφίες που αφορούν την ποινική ευθύνη των υπουργών, αυτές στοιβάζονται στα συρτάρια της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου».

Η βουλευτής υπογράμμιζε στην ερώτησή της, ότι «είναι ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη η ενημέρωση των βουλευτών και των κομμάτων σχετικά με τις διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες» και ότι «η ενημέρωση του Σώματος γίνεται με τηλεγραφικές ανακοινώσεις σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, κατά τις οποίες μπορεί να παρίσταται ελάχιστος αριθμός βουλευτών, ακόμη και κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε, ακόμα, ότι «η ποινική αξίωση της Πολιτείας, η υποχρέωση διασφάλισης του Δημοσίου Συμφέροντος και η αυτονόητη αξίωση λογοδοσίας των ασκούντων την εκτελεστική εξουσία, απαιτούν την ενεργοποίηση της Βουλής ως προς την δικαστικής φύσεως αρμοδιότητα που της παρέχει το Σύνταγμα».

Σύμφωνα πάντως, με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, από το 2009 έως σήμερα, έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή 136 δικογραφίες με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος και το Ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη Υπουργών».

Στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνει, ως προς τη διαδικασία διαβίβασης δικογραφιών στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Ν. 3126/2003 «ποινική ευθύνη υπουργών», ότι «από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποστέλλεται η σχετική ποινική δικογραφία στον υπουργό Δικαιοσύνης απ΄ όπου και διαβιβάζεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Η διαβίβαση της δικογραφίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης αποτελεί τυπική διαδικασία και διενεργείται χωρίς να ελέγχεται το περιεχόμενό της, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και του σχετικού νόμου περί ευθύνης υπουργών που εφαρμόζονται κατά περίπτωση».

Ο κ. Αθανασίου στο έγγραφό του παραθέτει πίνακα στον οποίο διαλαμβάνονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου όλων των διαβιβαστικών προς τη Βουλή εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αφορούν δικογραφίες προσώπων που διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης από το 2009 έως σήμερα. Διαβιβάζει επίσης και αντίγραφα των 136 διαβιβαστικών εγγράφων.

Διαβάστε εδώ τη λίστα με τις 136 εκκρεμείς δικογραφίες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-1-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις