Logo

Εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου



 
 

papakonstantinou 28-7-2014Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, προκειμένου να...  

δικαστεί για κατηγορίες σχετικές με τη λίστα Λαγκάρντ προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας. 

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασίλης Πλιώτας, ζητά την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού για τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθεσης εγγράφου καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αδικήματα σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά μαζί με τον υπουργό να παραπεμφθούν σε δίκη και τα εξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης, καθώς από την αρχική λίστα Λαγκάρντ «εξαφανίστηκαν» 1,222 εκατ. δολάρια και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της εξαδέλφης του κ. Παακωνσταντίνου,  Μαρίνας.

Τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να έσβησε τα ονόματά τους από τη λίστα Λαγκάρντ, κατά τον εισαγγελέα θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ως συμμέτοχοι του πρώην υπουργού για ηθική αυτουργία στις πράξεις που φέρεται να τέλεσε.  

Η πρόταση του κ. Πλιώτα, που  αντικατέστησε  τον μέχρι τώρα εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος στις 30 Ιουνίου 2014 αποχώρησε από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, απευθύνεται προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για να εκδώσει  βούλευμα για την παραπομπή ή μη του κ. Παπακωνσταντίνου και των συγκατηγορουμένων - συμμετόχων του. 

Το βούλευμα που θα εκδόσει το Δικαστικό Συμβούλιο δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο, δηλαδή θα είναι αμετάκλητο και τα πρέπει μέσα σε δέκα ημέρες να επιδοθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της Βουλής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση κατά την οποία το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, τότε ο πρόεδρος της Βουλής θα προχωρήσει σε κλήρωση των 13 τακτικών και των 6 αναπληρωματικών  μελών του Ειδικού Δικαστηρίου  που θα δικάσουν τον πρώην υπουργό και τους συμμετόχους του. 

Ο προεδρεύων  Ειδικού Δικαστηρίου -  τα τακτικά μέλη του θα απαρτίζονται από έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και πέντε του Συμβουλίου της Επικρατείας  - που θα είναι ο αρχαιότερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα κληρωθέντα μέλη της σύνθεσης θα πρέπει μέσα σε  60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης καθώς και τον κατάλογο των μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται, ότι στον κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του τον περασμένο μήνα, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αντίθετα, ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους είχαν αφεθεί μετά τις απολογίες τους οι συγγενείς του πρώην υπουργού. 

Σημειώνεται, ότι στην τακτική Δικαιοσύνη έχουν παραμείνει οι δικογραφίες που αφορούν στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολλαπλών αναπαραγωγών usb που έκανε με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ και του επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις