Logo

Έρευνα συνδέει το χαμηλό IQ με τον ρατσισμό



 
 

kkk_2-2-2012Είναι οι ρατσιστές ηλίθιοι;

Τείνουν οι συντηρητικοί να είναι λιγότερο ευφυείς από τους φιλελεύθερους; Έρευνα του Πανεπιστημίου Brock του Οντάριο υποστηρίζει ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις μπορεί να είναι θετική!

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science, έδειξε ότι άτομα που επιτυγχάνουν χαμηλότερο σκορ στα τεστ I.Q. κατά την παιδική ηλικία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προκαταλήψεις και συντηρητικές κοινωνικές αντιλήψεις ως ενήλικοι.

Το I.Q. είναι ένα μέγεθος που καθορίζεται από τυποποιημένα τεστ, αλλά η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των τεστ αυτών παραμένει αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των ψυχολόγων.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Δρ. Γκόρντον Χόντσον, δήλωσε ότι βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν έναν φαύλο κύκλο: Οι άνθρωποι με χαμηλή νοημοσύνη κλίνουν προς κοινωνικά συντηρητικές ιδεολογίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν την αντίσταση κατά της αλλαγής, αλλά και τις προκαταλήψεις.

Γιατί οι λιγότερο ευφυείς ελκύονται από συντηρητικές ιδεολογίες; Επειδή τέτοιες ιδεολογίες έχουν αυστηρές "δομές και τάξη", που καθιστούν πιο εύκολη την κατανόηση ενός περίπλοκου κόσμου, εξηγεί ο καθηγητής.

"Δυστυχώς, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσουν και σε προκαταλήψεις", συμπληρώνει.

Η έρευνα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ φιλελεύθερων που δηλώνουν ότι επιβεβαιώνονται οι υποψίες τους και συντηρητικών που υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα περερμηνεύτηκαν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-2-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις