Logo

«Ρήγμα» στις διαπραγματεύσεις για διεθνή έλεγχο του ίντερνετ



 
 

internetΜια προσπάθεια ορόσημο για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων εποπτείας του Διαδικτύου...

απειλείται να καταρρεύσει, καθώς την Παρασκευή, διευρύνθηκε το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και ορισμένων άλλων δυτικών χωρών και του υπόλοιπου κόσμου.

Το 12ήμερο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, αναμενόταν ότι θα καταλήξει στην υιοθέτηση μιας νέας Συνθήκης που θα διέπει τις διεθνείς διασυνοριακές επικοινωνίες.

Αλλά σε μια κρίσιμη συνεδρία, την Παρασκευή, οι αντιπρόσωποι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την πρόταση ΗΠΑ και Καναδά, να περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής της συνθήκης στους παραδοσιακούς φορείς επικοινωνίας και να εξαιρεθούν από την εποπτεία, εταιρείες του διαδικτύου, όπως η Google.

Περαιτέρω περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, η αιφνιδιαστική συμφωνία μεταξύ ορισμένων αραβικών χωρών, της Ρωσίας και άλλων χωρών, να προτείνουν τροποποιήσεις της Συνθήκης που οι ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτες.

Η πρόταση της νέας συμμαχίας, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν γενικά μεγαλύτερη λογοκρισία στο διαδίκτυο, προς το παρόν αποτελεί μυστικό σχέδιο και αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανησυχίες για κυβερνητικό έλεγχο

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη διάσκεψη, είπε σε μια συνέντευξη ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που αυξάνει δραματικά τον κυβερνητικό έλεγχο του διαδικτύου.

icuΑυτό θα απομονώσει δυνητικά την Αμερική και τους συμμάχους της από μεγάλο μέρος του υπόλοιπο κόσμου και οι ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας φοβούνται ότι το υπόλοιπο του πλανήτη θα συμφωνήσει σε δράσεις, όπως η αναγνώριση αντιφρονούντων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και ίσως προσπαθήσουν να αλλάξουν την αρχιτεκτονική του δικτύου, ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο.

Η 147 ετών ITU, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θέτει τεχνολογικά πρότυπα και δημιουργεί πολιτική πληρωμών για τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Αλλά, υπό τον Γενικό Γραμματέα Χαμαντούν Τουρέ, έχει στραφεί προς την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και θέματα ηεκτρονικού περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση στο διαδίκτυο περνάει από τις τηλεφωνικές γραμμές και ως εκ τούτου είναι στην αρμοδιότητά της.

Η ITU εξετάζει και άλλα θέματα, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των κανόνων της, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης οι πάροχοι περιεχομένου να επωμιστούν το κόστος της μετάδοσης δεδομένων. Αλλά κανένα δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενο, όσο ο έλεγχος στο διαδίκτυο.

Η υποδομή του Διαδικτύου, ενώ αρχικά χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό στα χέρια ιδιωτών. Έχει υποβληθεί σε περιορισμένο κυβερνητικό έλεγχο, αν και πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να ρυθμίσουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες με διάφορους τρόπους.

Η ICANN, μια ΜΚΟ με σύμβαση με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, είναι τελικά υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να φθάσουν ένα συγκεκριμένο δικτυακό τόπο, θα φτάσουν πράγματι εκεί, αλλά οι περισσότερες πολιτικές τεχνολογίας αναπτύσσονται από ομίλους της βιομηχανίας.

Στη συνεδρίαση της ITU, η αμερικανική αντιπροσωπεία υπολόγιζε στη στήριξη τουλάχιστον της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και άλλων εύπορων δημοκρατιών.

Αλλά, η προσπάθειά της να αποτρέψει ριζικές αλλαγές, παρεμποδίζεται από επιπλοκές στη Δυτική Ευρώπη, όπου κάποιες χώρες υποστηρίζουν μια αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο, που θα επιβάλει στη Google, το Facebook και άλλους πληρώνουν για τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους της μετάδοσης δεδομένων.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-12-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις