Logo

Ισλανδία: "OXI" στο νομοσχέδιο για το χρέος 
 

islandia4_10.4.2011Οι Ισλανδοί απέρριψαν για δεύτερη φορά με δημοψήφισμα, το σχέδιο επιστροφής $5 δισ. στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, στο διάστημα 2016 - 2046. Το χρέος αυτό προέκυψε από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα το 2008 και η πρωθυπουργός προειδοποίησε για οικονομικό και πολιτικό χάος.

Τα καταμετρημένα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν ότι το 58% των ψηφοφόρων ψήφισε όχι, ενώ το 42% υποστηρίζει το σχέδιο και όλα δείχνουν ότι το θέμα θα λυθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για αβεβαιότητα που πλήττει τις προσπάθειες εξόδου από την ύφεση. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο που υποχρεώνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν για τα λάθη των τραπεζών. island3_10.4.2011

«Ήταν η χειρότερη λύση που επελέγη. Η ψηφοφορία έχει χωρίσει το έθνος στα δύο" δήλωσε η πρωθυπουργός Johanna Sigurðardοttir, λέγοντας ότι ήταν αρκετά σαφές πως η πλευρά του “όχι” είχε κερδίσει. "Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για την πρόληψη πολιτικό και οικονομικό χάος, ως αποτέλεσμα αυτή την εξέλιξη", είπε, χωρίς να αναφέρει εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Το χρέος προέκυψε όταν η Βρετανία και οι Κάτω Χώρες αποζημίωσαν τους υπηκόους τους που έχασαν τις αποταμιεύσεις στην Icesave, θυγατρική της Landsbanki, μία από τις τρεις ισλανδικές τράπεζες που κατέρρευσαν στα τέλη του 2008. Και οι δύο χώρες δήλωσαν απογοητευμένες από την ψηφοφορία.

«Είναι προφανώς απογοητευτικό το γεγονός ότι φαίνεται, πως ο λαός της Ισλανδίας έχει απορρίψει αυτό που ήταν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών Danny Alexander στο BBC. "Φυσικά και σεβόμαστε τη βούληση του λαού της Ισλανδίας σε αυτό το θέμα και τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε με τους διεθνείς εταίρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, μεταξύ αυτών και την κυβέρνηση των Κάτω Χωρών. Φαίνεται πλέον ότι αυτή η διαδικασία θα τερματιστεί στα δικαστήρια”, είπε.

island1_10.4.2011Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Jan Kees de Jager. “Είμα πολύ απογοητευμένος που η συμφωνία δεν προχώρησε. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ισλανδία, ούτε για την Ολλανδία. Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν. Η Ισλανδία παραμένει υποχρεωμένη η πληρώσει. Το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Ισλανδή πρωθυπουργός είπε ότι η Ισλανδία θα υπερασπιστεί τώρα την υπόθεσή της ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, με τη συνεργασία της ΕΕ και της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA). Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να είναι πιο δαπανηρή. Η EFTA έχει ήδη γνωμοδοτήσει σε πρώτο στάδιο ότι η Ισλανδία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση.

Η απόφαση για δημοψήφισμα ελήφθη όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της νομοθετικής επιτροπής, αρνήθηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων. Το σχέδιο εκείνο είχε απορριφθεί στο πρώτο δημοψήφισμα του Μαρτίου. "Ξέρω ότι αυτό θα μας βλάψει πιθανώς διεθνώς, αλλά αξίζει να τοποθετηθώ" δήλωσε ένας 28χρονος ψηφοφόρος, αφού έριξε το “όχι” στην κάλπη. “Δεν είχα κανένα ρόλο στην πρόκληση αυτών των χρεών και δεν θέλω τα παιδιά μας να διατρέχουν τον κίνδυνο να πρέπει να τα πληρώσουν”, είπε ένας άλλος.island2_10.4.2011

Πολιτικοί και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η επίλυση του ζητήματος της Icesave, θα βοηθούσε την Ισλανδία να βγει από την ύφεση που προκάλεσε η κατάρρευση της Landsbanki και να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και να τερματίσει τους ελέγχους στις ροές κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2008 για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Οι έλεγχοι έχουν αφήσει περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ισλανδίας στα χέρια των ξένων επενδυτών, πολλοί από τους οποίους πιθανόν να θελήσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η Moody έχει πει ότι μπορεί να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδία στην περίπτωση ενός “όχι”. Αναλυτές της Standard & Poors λένε ότι μια αρνητική ψήφος, “θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια μακρά νομική διαδικασία και την περαιτέρω αβεβαιότητα για το τελικό δημοσιονομικό κόστος".

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις