Logo

Σοκάρουν οι διεθνείς στατιστικές για τους βιασμούς



 
 

rapeΟι πρόσφατοι αποτροπιαστικοί βιασμοί και δολοφονίες της 34χρονης Ελληνίδας στην Ξάνθη...

και της 23χρονης φοιτήτριας στην Ινδία, είναι μόνο η κορυφή του "παγόβουνου" του φαινομένου των βιασμών διεθνώς.

Οι στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών σοκάρουν.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας, όπως αναφέρει το sbs.com.au, σε βάρος κυρίως γυναικών και παιδιών, δεν είναι χαρακτηριστικό των τριτοκοσμικών χωρών.

Οι "πολιτισμένες" ΗΠΑ και Σουηδία, βρίσκονται στην κορυφή του παγκοσμίου χάρτη των βιασμών, με ποσοστά που τρομάζουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε 45 δευτερόλεπτα, κάποιος βιάζεται, ιδιώς γυναίκες και παιδιά και λιγότερο συχνά άνδρες.

Πάνω από το 60% των βιασμών αυτών, δεν καταγγέλλονται ποτέ στις αρχές από τους παθόντες.

Ένας στους δέκα Αμερικανούς άνδρες, βιώνει τη σκληρή εμπειρία του βιασμού στη ζωή του.

Το 61% όσων βιάζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, είναι κορίτσια κάτω των 18 ετών, στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους λευκές.

Κι αν νομίζετε ότι τα θύματα βρίσκονται στις τάξεις με χαμηλο οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο, τα παρακάτω στοιχεία θα σας διαψεύσουν.

Ένα στα 7 κορίτσια που φοιτούν σε αμερικανικά κολέγια, έχει βιαστεί στη διάρκεια των σπουδών του.

Ο βιασμός δεν είναι παρά μια εγκληματική πράξη, άσκησης δύναμης, ελέγχου και κυριαρχίας του βιαστή πάνω στο θύμα του. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ιδίως στα πιο αδύναμα και ανίσχυρα μέλη της κοινωνίας μας, στις γυναίκες και στα παιδιά.

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, συμβαίνει όχι έξω στο δρόμο, αλλά μέσα στο ίδιο το σπίτι των θυμάτων, από άτομα υπεράνω υποψίας: τον σύντροφό τους ή τον φίλο τους, ή ακόμα και από τον ίδιο του τον πατέρα ή από άλλο στενό συγγενή, ή και γείτονα.

Τα ποσοστά βιασμών στις ΗΠΑ είναι 13 φορές υψηλότερα, απ' ό,τι στη Βρετανία και 20 φορές από τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας.

Τα στατιστικά στοιχεία, όπως τα έχει καταγράψει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανά χώρα, δείχνουν πάνω από 200.000 βιασμούς το χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ.

Στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, η Σουηδία κρατά τα πρωτεία στους βιασμούς, με ποσοστά διπλάσια από της Βρετανίας και τετραπλάσια από τα αντίστοιχα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και 20πλασια από τις χώρες των – υποτίθεται – θερμόαιμων Νοτιοευρωπαίων.

Όμως, εκεί που οι αριθμοί προκαλούν πραγματικό δέος, είναι η Αφρικανική ήπειρος. Πρωταθλήτρια της φρίκης, αναδεικνύεται η Νότια Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περίπου 300.000 βιασμοί το χρόνο. Σχεδόν το 1/3 των θυμάτων, είναι παιδιά.

Και όσον αφορά στην Ωκεανία, τα σκήπτρα σε ποσοστά βιασμών κατέχει η ήσυχη και ειδυλλιακή Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, με 310 βιασμούς, ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για την Αυστραλία είναι τουλάχιστον 4 φορές χαμηλότερο – γύρω στους 70 βιασμούς.

Το ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 210 και λίγο υψηλότερο είναι για την Κύπρο.

Ο βιασμός είναι ένα διαρκές έγκλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά όλοι συμφωνούν πως μόνο με τη ριζική αλλαγή αντίληψης και συμπεριφοράς των ανδρών απέναντι στον υπόλοιπο μισό και πλέον πληθυσμό του πλανήτη, γυναίκες και παιδιά, θα μειωθεί ή και θα εκλείψει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-1-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις