Logo

Ένοχος για εκατοντάδες θανάτους ο διάσημος διαιτολόγος Πιέρ Ντουκάν



 
 

dkglt 11-7-2013Ο 71χρονος Δρ. Πιέρ Ντουκάν, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως με την πλούσια σε πρωτεΐνες δίαιτά του...

τη λεγόμενη «Δίαιτα Ντουκάν», αντιμετωπίζει τώρα πειθαρχικά μέτρα σχετικά με την πρότασή του να χορηγούνται επιπλέον βαθμοί στους μαθητές που χάνουν βάρος.

Ωστόσο, η οκταήμερη απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος που του επιβλήθηκε, είναι καθαρά συμβολική, καθώς ο Δρ. Ντουκάν δεν είναι πλέον εν ενεργεία. Ο ίδιος παραιτήθηκε οικειοθελώς από τα ιατρικά του καθήκοντα το περασμένο έτος, ωστόσο τα πειθαρχικά μέτρα είναι ακόμα ένα πλήγμα για την εικόνα του διάσημου διατροφολόγου, μετά από μια σειρά από αποτυχίες.

Συγκεκριμένα, το Ιατρικό Συμβούλιο της Γαλλίας έκρινε τον Δρ. Ντουκάν ένοχο για «παραβίαση ηθικών κανονισμών» μετά την χορήγηση του φαρμάκου Mediator – ένα φάρμακο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει έως και 1.800 θανάτους στη Γαλλία – σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις και, στη συνέχεια, είπε ψέματα γι' αυτό.

Επιπλέον, του ζητήθηκε να καταβάλει 6.000 ευρώ ως αποζημίωση σε πρώην ασθενή του, ο οποίος ανέπτυξε καρδιακά προβλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετά από τη λήψη του Mediator.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, ο παγκοσμίου φήμης διατροφολόγος υπήρξε «ανέντιμος, καθώς χορηγούσε το εν λόγω φάρμακο ως χάπι απώλειας βάρους», ενώ, στην πραγματικότητα, προορίζεται αποκλειστικά για τη θεραπεία του διαβήτη.

Σημειώνεται, ότι το Mediator βρίσκεται στο κέντρο ενός ιατρικού σκανδάλου στη Γαλλία από τη στιγμή που αποσύρθηκε από την αγορά το 2009, καθώς προέκυψαν αποδείξεις ότι προκαλούσε βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους.

Η δίαιτα Ντουκάν, η οποία ξεκίνησε το 2000 στη Γαλλία, γνώρισε πολύ γρήγορα παγκόσμια επιτυχία, ενώ πολλά διάσημα ονόματα της showbiz είναι φανατικοί οπαδοί της, συμπεριλαμβανομένης της Τζένιφερ Λόπεζ και του διάσημου τοπ μόντελ Ζιζέλ.

Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη δίαιτα αποτελεί «κίνδυνο για την υγεία», εξαιτίας του γεγονότος ότι η πρόσληψη λαχανικών και υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή, ενώ η Βρετανική Διαιτητική Ένωση την ψήφισε ως «τη χειρότερη δίαιτα του 2011».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις