Logo

Ν.Y. Times: Η NSA «εισβάλλει» σε υπολογιστές μέσω ραδιοκυμάτων



 
 

nsa 15-1-2014Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) έχει "εμφυτεύσει" λογισμικό σε περίπου 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά τον κόσμο...

που επιτρέπει τις ΗΠΑ να τους χρησιμοποιεί για κατασκοπεία, ακόμα και για κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Κατά το δημοσίευμα, αν και το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού εγκαταστάθηκε μετά την απόκτηση πρόσβασης στα δίκτυα στα οποία είναι συνδεδεμένοι οι υπολογιστών, η NSA έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια μυστική τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα εισβολής σε Η/Υ, ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα της NSA, προγραμματιστές και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει, η εν λόγω τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2008, στηρίζεται σε ένα συγκαλυμμένο κανάλι ραδιοκυμάτων, που μπορεί να μεταδοθεί από μικροσκοπικά κυκλώματα και κάρτες USB που εισάγονται λαθραία σε υπολογιστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σήμα αποστέλλεται σε έναν σταθμό αναμετάδοσης, μεγέθους χαρτοφύλακα, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει σε απόσταση μιλίων μακριά από τον στόχο.

Η τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων βοήθησε να λυθεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για πολλά χρόνια: να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές που θεωρούνταν αδιαπέραστοι από την κατασκοπεία ή τις ηλεκτρονικές επιθέσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέσο εκπομπής των ραδιοσυχνοτήτων θα πρέπει να εισαχθεί από έναν κατάσκοπο, έναν κατασκευαστή ή έναν ανυποψίαστο χρήστη.

Η NSA αποκαλεί αυτές τις μεθόδους «ενεργό άμυνα» κατά των ξένων κυβερνοεπιθέσεων. Ωστόσο, όταν οι κινέζοι εισβολείς τοποθετούν παρόμοιο λογισμικό σε υπολογιστικά συστήματα αμερικανικών εταιρειών ή κυβερνητικών οργανισμών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται, συχνά σε προεδρικό επίπεδο, σημειώνει η εφημερίδα.

Ανάμεσα στους πιο συχνούς στόχους της NSA και της αντίστοιχης υπηρεσίας του Πενταγώνου, United States Cyber Command, υπήρξαν μονάδες του κινεζικού στρατού, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει για ψηφιακή κατασκοπεία και επιθέσεις σε αμερικανικούς βιομηχανικούς και στρατιωτικουύς στόχους, συνήθως με στόχο την κλοπή μυστικών ή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όμως, το πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία Quantum, ήταν επίσης επιτυχές στην εισαγωγή του επίμαχου λογισμικού στα ρωσικά στρατιωτικά δίκτυα και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται από τη μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των ναρκωτικών, από εμπορικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάποιους εταίρους των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και το Πακιστάν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-1-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις