Logo

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στο Έβερεστ - Φόβοι για 16 νεκρούς [βίντεο+φωτο]



 
 

eberest5 19-4-2014Συνεχίζονται το Μεγάλο Σάββατο οι έρευνες των σωστικών συνεργείων που αναζητούν τις σορούς των Νεπαλέζων οδηγών που σκοτώθηκαν...

τη Μεγάλη Παρασκευή σε ένα δυστύχημα, το οποίοι οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως το πιό θανατηφόρο στο Έβερεστ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 12 σοροί, ενώ τέσσερις ανθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ωστόσο, οι αρχές του Νεπάλ δεν ελπίζουν πλέον ότι θα βρεθούν επιζώντες. 

«Δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί οι τέσσερις άνθρωποι που αγνοούνται. Είναι κάτω από το χιόνι εδώ και 24 ώρες»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντιπέντρα Πάουντελ, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να εντοπίσουμε τις σορούς, όμως δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 16».

Οι 16 σέρπα ανήκαν σε μια ομάδα νεπαλέζων οδηγών που μετέφερε σκηνές, τρόφιμα και σκοινιά από τον καταυλισμό βάσης στον καταυλισμό 1, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την άφιξη ορειβατών.

eberest1 19-4-2014

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης η χιονοστιβάδα δημιουργήθηκε στις 06:45 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας) σε υψόμετρο, περίπου, 5.800 μέτρων.

eberest6 19-4-2014

Από την ομάδα των σέρπα διασώθηκαν επτά άνθρωποι διασώθηκαν, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται  σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Κατμαντού, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Daily Mail.

eberest3 19-4-2014

Στο μεταξύ, οι ορειβάτες που βρίσκονται στο Έβερεστ ανακοίνωσαν μετά το τραγικό περιστατικό ότι αναβάλουν για τέσσερις ημέρες τις προσπάθειές τους να αναρριχηθούν στο βουνό, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν εντελώς την προσπάθεια.

eberest2 19-4-2014

«Όλοι εδώ στον καταυλισμό βάσης είναι συγκλονισμένοι. Κάποιοι ορειβάτες μαζεύουν τα πράγματά τους και αποχωρούν. Δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτό. Ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα», ανέφερε στην ιστοσελίδα του  ο Τιμ Ρίπελ της εταιρείας Peak Freaks Expeditions που διοργανώνει ορειβατικά ταξίδια. 

eberest4 19-4-2014

Σε σοκ βρίσκονται και οι  συγγενείς των σέρπα, οι οποίοι ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς τους άνδρες που αναλαμβάνουν τεράστιο ρίσκο για να κερδίσουν έως και 5.000 δολάρια - είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερος από τον μέσο ετήσιο μισθό στο Νεπάλ -  για μια δίμηνη αποστολή.

Οργή φαίνεαι πως κυριαρχεί σε μερίδα των σέρπα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Νεπάλ για άμεση καταβολή 400 δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων ώστε να καλύψουν το κόστος της κηδείας τους. Το ποσό της ασφάλειας συνήθως φτάνει τα 5.000 δολάρια.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τους σέρπα», δήλωσε η αδελφή ενός από τους νεπαλέζους οδηγούς που σκοτώθηκαν και συμπλήρωσε: «Βγάζει καλά λεφτά από τους τουρίστες και τους ορειβάτες, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τους σέρπα που πασχίζουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει τα παιδιά και τους ηλικιωμένους γονείς των σέρπα που σκοτώθηκαν από τη χιονοστιβάδα».

Η Βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως αυτό ήταν το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Έβερεστ, επικαλούμενη την Ελίζαμπεθ Χόουλεϊ, ειδική στις αναρριχήσεις στο Νεπάλ.

Ειδικότερα, συνολικά περίπου 250 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Υπενθυμίζεται, ότι το 1996 οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών όταν παγιδεύτηκαν από μια σφοδρή χιονοθύελλα στη διάρκεια της αναρρίχησής τους, ενώ το 1995 στο Νεπάλ σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 13 Ιάπωνες, όταν μια χιονοστιβάδα έπεσε σε καταυλισμό κοντά στο Έβερεστ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ολοένα και περισσότεροι τουρίστες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος τουρισμός στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Παρόλα αυτά το Νεπάλ σχεδιάζει να μειώσει του χρόνου το κόστος για όσους επιθυμούν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ.

Όπως έγινε γνωστό για τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για 334 ξένους ορειβάτες, έναντι 328 πέρυσι. Αντίστοιχος αριθμός οδηγών ανεβαίνουν στο βουνό για να βοηθήσουν τους ξένους αναρριχητές.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-4-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Φονική χιονοστιβάδα στο Έβερεστ - Έξι νεκροί και εννέα αγνοούμενοι

 


Τελευταίες Ειδήσεις