Logo

Κύπρος: 37 χρόνια από την τουρκική εισβολή



 
 

Kypros_den_xehnwΣυμπληρώνονται σήμερα 37 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον τουρκικό στρατό.

Ως συνέπεια της συνεχιζόμενης κατοχής, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία είναι διχοτομημένη και χιλιάδες πολίτες της ζουν εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού συνεχίζονται χωρίς όμως πρόοδο, λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας.

Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με δηλώσεις του δίνει ρεσιτάλ αδιαλλαξίας. Σήμερα θα παραστεί σε παρέλαση του τουρκικού στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που το 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ήχησαν οι σειρήνες.

Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου και διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού.

Το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στη συνέχεια, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης ο αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μνημόσυνο όλων των πεσόντων και ανέπεμψε δέηση για την απελευθέρωση της Κύπρου και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευστάθιος Κουτμερίδης, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας.

Τα κυπριακά πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και αποτίουν φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταγγέλλουν, επίσης, την τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία, που τηρεί στις συνομιλίες καθώς και την παράνομη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα και τις εμπρηστικές δηλώσεις του.

Τα κόμματα επισημαίνουν την ανάγκη για ενότητα και τονίζουν ότι μόνο με κοινή προσπάθεια θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2011 από directNEWS.gr πηγή:απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις